Tre glada fotbollsfans.
Joanne Starink, Pien Snyder och Desiree Tuller är överlyckliga över segern. Foto: Ci Holmgren/Sveriges Radio.

Glädjeyra efter nederländsk EM-seger

"Jag är lycklig, väldigt, väldigt lycklig"
1:31 min

Nederländerna vann ikväll fotbolls-EM på hemmaplan genom att besegra Danmark i finalen med 4 - 2. De nästan 30 000 i publiken ville inte lämna läktarna när matchen var slut, utan stannade och hyllade sitt lag länge.
Ekot träffade några mycket glada supportrar efteråt.

– Jag är lycklig, väldigt, väldigt lycklig.

Och ni är inte på väg hem. Ni står här och väntar. På vad?

– Vi väntar på spelarna, autografer, selfies. Vi vill träffa dem!

– Det är så bra för damfotboll.

– Jag är väldigt stolt över min hemstad.

Joanne Starink, Pien Snyder och Desiree Tuller var helt enkelt överförtjusta över segern, för sin hemstad Enschede och över det ökade intresset här i Nederländerna för fotboll som spelas av kvinnor.

Det nederländska laget spelade bra från första stund i den här turneringen. Det är bara andra gången som laget ens är i ett EM-slutspel och då går de obesegrade rätt igenom turneringen och vinner alltihop.

Danmark, som nu blev silvermedaljörer gjorde också en bra match, utöver de två målen hade de chans på många fler. Nederländernas seger kändes inte säker förrän de gjorde 4 - 2 i matchens slutminuter. Och kanske var den danska anfallaren Pernille Harder planens bästa spelare i dag.

Pien Snyder tror att det är den goda sammanhållningen i hennes lag som gjorde att de ändå tog hem segern, mot ett hårt arbetande Danmark.

– De har ett väldigt starkt band i laget. Det gör det lättare att spela för dem, för de känner varann så bra.

Relaterat

Mer om Nederländerna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".