200 000 svenskar kan vara drabbade av id-kapningar

1:50 min

Id-kapningar blir allt fler. Nära 200 000 svenskar kan ha drabbats, enligt en Sifo-undersökning. Det är en klar ökning jämfört med förra året.

Bedragare stjäl pengar eller köper varor i andras namn.

– För de som jag har pratat med och lyssnat på så har det varit ohyggligt obehagligt och tidskrävande att reda ut, och få de här olika företagen att förstå att det var inte jag utan det här är faktiskt någon annan, säger Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på Folkbokföringen.

I en ny enkätundersökning från Sifo beställd av bolaget Mysafety, med 4 300 svarande, uppgav 2,8 procent att de drabbats av id-kapning under det senaste året. Det är en ökning från 2,3 procent i samma undersökning förra året. Det låter kanske inte så mycket, men utslaget på hela befolkningen handlar det ändå om 200 000 personer som råkat illa ut.

Ingegerd Widell på folkbokföringen tipsar om att skydda sin adress så att den inte kan ändras med en enkel blankett, utan bara med digitalt bank-id. På så sätt kan inga bovar komma över din post. Den tjänsten har både folkbokföringen och posten.

Ideella Stöldskyddsföreningen en lista med saker du kan göra om något händer.

– På vår hemsida finns både tips om vad man ska göra om man blivit utsatt men också vad man ska tänka på förebyggande, säger Lina Nilsson, som är expertrådgivare på Stöldskyddsföreningen

Har du inte själv skyddat dig kan det vara dags att göra det nu.

Skaffa digital brevlåda så att ingen kan ta din myndighetspost. Skaffa sexsiffrig kod till mobilen och datorn.

Lägg inte papper med kontonummer i soporna. Uppge inte kontonummer på nätet om du är minsta tveksam om mottagaren. Och så vidare.

Dödssynden är att spara koden till bankid:et i en oskyddad telefon.

Men skulle du vara en av de många som drabbas så brukar hemförsäkringen täcka skadorna. Och det går framåt, säger Lina Nilsson.

– Skyddet och säkerheten blir ju bättre hela tiden och möjligheten för kund att kunna spärra på bank för köpa och sådana här saker, och i och med det så blir det ju lite bättre hela tiden, säger hon.