al-Jaziras nyhetsredaktion.
Israels kommunikationsminister Ayoub Kara kommer att be tv-leverantörer att sluta sända al-Jazira. Foto: AHMAD GHARABLI/TT.

Israel planerar att stänga al-Jazira

"Presstillstånden för journalisterna ska dras tillbaka"
1:40 min

Israel kommer att begära att mediebolaget al-Jaziras kontor i Jerusalem stängs och att ackrediteringen för nyhetsbolagets journalister i landet dras in. Det säger Israels kommunikationsminister.

– Jag kommer att be myndigheten som hanterar presstillstånd att dra tillbaka tillstånden för al-Jazirajournalister.

Det sa Israels kommunikationsminister Ayoub Kara vid en presskonferens i går, som al-Jazira inte tilläts delta på.

Han sade också att han kommer be tv-leverantörer att sluta sända al-Jaziras i Israel, och att han ska begära mandat från parlamentet Knesset att stänga ner nyhetsbolagets kontor i Jerusalem. Det framgick dock inte när ett sådant förslag kan tas upp i parlamentet.

Den senaste tiden har flera liknande uttalanden hörts från Israel. Premiärminister Netanyahu har också han sagt att al-Jazira borde stängas ned, då i samband med konflikten kring det heliga område i Jerusalem, Tempelberget, där al-Aqsa-moskén står. 

Argumentet från israeliskt håll är att al-Jazira ska ha uppmanat till våldsamheter i sin rapportering, en anklagelse som nyhetsbolaget förnekar. 

De nya uttalandena från Israel beklagas av al-Jazira, och en av nyhetsbolagets kommentatorer kallar hoten för ett diktaturliknande agerande. 

Hoten om stängning i Israel kommer efter en tid av andra påtryckningar mot kanalen. Saudiarabien som anklagar Qatar för att stödja terrorism har krävt att det Doha-baserade nyhetsbolaget stängs ner helt. al-Jaziras kanaler är blockerade i flera av länderna som ställt sig bakom Saudiarabien och flera av kontoren har stängts ner. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".