I lördags röstade FN:s säkerhetsråd enhälligt ja till att införa nya tuffare sanktioner mot Nordkorea.
1 av 2
I lördags röstade FN:s säkerhetsråd enhälligt ja till att införa nya tuffare sanktioner mot Nordkorea. Foto: EDUARDO MUNOZ ALVAREZ
"Vi fördömer och fullständigt avvisar FN:s säkerhetsresolution", lät det i den statliga Nordkoreanska televisionen.
2 av 2
"Vi fördömer och fullständigt avvisar FN:s säkerhetsresolution", lät det i den statliga Nordkoreanska televisionen. Foto: Wong Maye-E

Nordkorea om sanktionerna

"Nordkorea ser USA som orsaken till att spänningarna ökar"
3:37 min

Nordkorea reagerar nu för första gången på de nya FN-sanktionerna mot landet.

Vi fördömer och fullständigt avvisar FN:s säkerhetsresolution om vårt land som USA och fientliga styrkor har tillverkat för att kränka vår suveränitet, lät det i den statliga Nordkoreanska televisionen.

– Nordkorea lovar att fortsätta utveckla sin nukleära arsenal, hotade USA och sa att det största misstaget är om USA tror att de är säkra på andra sidan havet, , säger Ekots utsände i Sydkorea Hewa Abdelzadeh.

Samtidigt sade den Nordkoreanska regimen att sanktioner aldrig tvingar landet till att förhandla om dess kärnvapenprogram. Det återstår att se när sanktionerna väl har implementerats hur de eventuellt påverkar Kim Jong-Uns regim och dess vilja att förhandla och föra dialog. Någon som hittills förkastats.

I lördags röstade FN:s säkerhetsråd enhälligt ja till att införa nya tuffare sanktioner mot Nordkorea, efter de senaste robottesterna som diktaturen genomfört. De nya sanktionerna är de mest omfattande hittills. Det är i allt väsentligt ekonomiska sanktioner som är riktade mot Nordkoreas export. Om sanktionerna implementeras så kommer Pjongjang att bli av med en tredjedel av sin exportinkomst som kommer från bland annat från kol, järn, fisk och skaldjur.

Det blir då en miljard dollar, motsvarande över åtta miljarder kronor som blir export inkomstbortfall för landet. Resolutionen förbjuder även att andra länder att ta emot fler migrantarbetare från Nordkorea än de som redan finns i de olika länderna, främst Kina och Ryssland. Det omfattar även ekonomiska satsningar som vill sätta stopp för inga nya satsningar med Nordkorea och inget utvidgande på de pågående satsningarna som finns idag. 

I samband med det sällsynta Asean-mötet mellan Nordkoreas och Sydkoreas utrikesministrar i Manila, blir det inga förhandlingar om kärnvapenprogrammet så länge Nordkorea känner sig hotat av USA.

– Sydkoreas utrikesminister ska enligt uppgift ha uppmanat Nordkoreas utrikesminister att gå med på det som Sydkorea har föreslagit. Det vill säga militära samtal för att minska spänningarna och även inleda samtal för att arrangera familjeåterföreningar mellan de familjer som hamnat på olika sidor av gränsen, säger Ekots utsände i Sydkorea Hewa Abdelzadeh.

– Nordkoreas utrikesminister har då svarat med att tanke på att Sydkorea samarbetar med USA för att sätta press på Nordkorea så är sådana förslag om dialog inte alls uppriktiga. Det har framstått tidigare som att Nordkorea ser USA som orsaken till att spänningarna på Koreahalvön ökar.

Mer om Nordkorea

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".