Lars Pehrson/SvD/TT
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Fortsatt prispress i flygbranschen

Vinstmarginalerna i vissa fall obefintliga
1:46 min

Trots att antalet flygresenärer i sommar pekar mot rekordnivåer, är prispressen fortsatt stor för flygbolagen.

Över tid har prisskillnaden mellan lågkostnadsbolagen och linjebolagen minskat.

– Priserna kommer att närma sig varandra ifrån linjebolag till lågkostnadsbolag. Annars skulle linjebolagen inte överleva. de skulle inte få tillräckligt stora passagerarvolymer, säger Christer Åhström som är journalist vid tidningen Flygrevyn.

Det lyfter för flygbranschen, åtminstone vad gäller antalet passagerare.

Under juli hade exempelvis enbart flygbolaget Norwegian över 3,3 miljoner resenärer, vilket är en ökning med 15 procent jämfört med samma månad i fjol.

Även globalt väntas flygresandet i sommar nå rekordnivåer enligt flygbranschorganisationen Iata.

Men vinstmarginalerna är alltså något helt annat, i vissa fall är de obefintliga. Lägre kampanjpriser hos bolag under somrarna tenderar mer och mer att dröja sig kvar efter säsongen.

Det samtidigt som väldeliga investeringar görs i nya flygplan, satsningar som också måste löna sig, säger Christer Åhström.

– Till Norwegian, Easy Jet, Ryan Air, SAS och de stora linjebolagen i Europa är det mängder av flygplan på väg. Och de måste ju sysselsättas.

Prispressen i luften beror också på att affärsresenärerna blivit mer kostnadsmedvetna. De finare business class och first class blir ovanligare framöver medan det blir vanligare att samtliga platser ombord är turistklass.

– Affärsresenärerna är inte tillräckligt många. Och det har under flera år funnits en trend att även de väljer lågkostnadsalternativ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".