FN-kommissionär lämnar sitt uppdrag

1:35 min

FN:s särskilda kommission som granskar mänskliga rättigheter i Syrien förlorar en av sina kommissionärer. Krigsbrottsåklaren Carla Del Ponte meddelade i helgen att hon ger upp och lämnar kommissionen.

Kommissionärerna i den särskilda FN-kommission som undersöker påstådda brott mot internationell humanitär rätt i Syrien är nu bara två.

Under ett panelsamtal på en filmfestival i Schweiz i lördags offentliggjorde den internationella åklagaren Carla Del Ponte att hon tänker lämna kommissionen. Bland kollegorna, ordföranden Paulo Sérgio Pinheiro och diplomaten Karen Koning AbuZayd, har det varit känt sedan i mitten på juni.

– I sig är detta inte svårt. Det är den politiska viljan som saknas. Finns inte den så finns ingenting, säger Carla Del Ponte.

Det var 2011 som den särskilda FN-kommissionen upprättades och den har sedan dess samlat bevis på bland annat kemiska attacker, folkmordet på yazidier och bombningar av biståndskonvojer.

Carla Del Ponte som har varit chefsåklagare för Internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien och för Rwanda, säger till den schweiziska tidningen Blick att hon varken i Rwanda eller i det forna Jugoslavien såg lika fruktansvärda brott som dem som har begåtts i Syrien.

Hon trodde att det internationella samfundet hade lärt sig av Rwanda.

Syrienkriget har pågått i över 6 år, hundratusentals har dött och flera miljoner syrier befinner sig på flykt.

– Att lämna kommissionen är en provokation och ett rop på hjälp för offren till denna orättvisa, säger Carla Del Ponte.