Politiker stämde av kritiskt tal mot Volkswagen med företaget

1:35 min

I Tyskland går debatten vidare om huruvida bilbolagen har för stort inflytande i politiken, detta efter att högt uppsatt tysk politiker stämt av ett kritiskt tal mot Volkswagen med företaget.

Samtidigt påminner den tyske EU-kommissionären om att de tyska bilföretagen riskerar miljarder i böter om misstankarna om kartellbildning visar sig sanna.

– De senaste 10 åren har EU straffat nio olika kartellärenden i fordonsindustrin och sammanlagt dömt ut böter på ca motsvarande 100 miljarder kronor. Det visar vilken storleksordning det kan handla om här, säger den tyske EU-kommissionären Günther Oettinger varnande i riktning de tyska bilbolagen i en intervju med den tyska tidningen Bild.

Idag berättade också den tyska motsvarigheten till Finansinspektionen, Bafin, att den utreder om de två tyska bilföretagen Daimler och Volkswagen brutit mot reglerna i de egna anmälningar om kartellmisstankarna som de gjort till myndigheterna för att kunna slippa böter.

I Tyskland säger lagen att det företag som först anmäler kartelldeltagande till myndigheterna kan slippa böter.
Enlig BaFin borde båda företagen samtidigt informerat företagens aktieägare om kartellmisstankarna vilket BaFin misstänker att de inte gjorde.

Även här riskerar bolagen stora böter om misstankarna besannas.

Och i helgen avslöjade tidningen Bild att den sittande regeringschefen i delstaten Niedersachsen, socialdemokraten Stefan Weil, i förväg stämde av ett kritiskt tal inför delstatsparlamentet om dieselskandalen i Volkswagen med, just det, Volkswagens jurister.

Delstaten Niedersachsen äger ca 20 procent av Volkswagen och regeringschefen sitter med i företagets styrelse.

Enligt Weil gjorde han detta för att fakta i målet skulle bli rätt och han har också påvisat att de flesta av ändringarna i talet som företaget föreslog avslogs.

Men till exempel kräver Kristdemokraterna i Berlin nu Weils avgång.