Hemvändare återvänder till ekonomiskt starkare Spanien

1:40 min

Konjunkturen i Sydeuropa är stark just nu. Många som flydde krisen i länder som Spanien för några år sedan vänder nu tillbaka.

För hemvändaren Raul Blaya Martinez var det redan från början klart att han en dag skulle flytta hem igen, tillbaka till Murcia i sydöstra Spanien.

Och när återhämtningen nu börjat få fäste i den spanska ekonomin, med en tillväxt på drygt 3 procent två år i rad, uppstod ett bra tillfälle när hans arbetsgivare i Bryssel köptes upp av en konkurrent.

Och Raul är inte ensam. Tiotusentals spanjorer som flyttade utomlands under krisåren efter fastighetsbubblan som sprack 2008 har nu flyttat hem igen.

De har jobbat i länder som Tyskland och Frankrike eller i finanssektorn i London, som börjat tappa i attraktionskraft inför brexit.

I fjol växte Spaniens befolkning för första gången på fem år, den ökade med 89 000 till 46,5 miljoner invånare, rapporterar tidningen Financial Times.

Spaniens arbetslöshet är fortfarande på drygt 17 procent och spanska löner är nedtryckta jämfört med andra euroländer. Men sysselsättningen lyfte till 18,8 miljoner arbetstillfällen under andra kvartalet i år, den högsta nivån på nästan sju år.

Med en universitetsexamen i ekonomi tillhör Raul Blaya Martinez den kategori välutbildade och unga spanjorer, som efterfrågas mest just nu.

Men något kontorsjobb i Madrid eller Barcelona är han inte sugen på efter sju år i Bryssel.

Han siktar på att öppna en butik för ekologiska livsmedel, ett segment i spansk detaljhandel som inte riktigt har slagit igenom ännu.

Inspirationen har Raul Blaya Martinez hämtat från åren utomlands.