Inga ensamstående har fått hjälp i de största landstingen

2:04 min

Ensamstående kvinnor som vill utföra assisterad befruktning kan få vänta fyra år. I de två största landstingen, Stockholm och Västra Götaland har ingen befruktning genomförts sedan lagen ändrades i april förra året då ensamstående fick samma rättigheter till assisterad befruktning som par.

Johanna, som inte vill uppge sitt efternamn, står i kö till Sahlgrenska i Göteborg.

– Jag tror jag var först mer ledsen än arg. Sen kanske jag blev mer arg senare. När jag började tänka mer på det. Och lite, vad fan gör jag nu då? Också för att nu kommer lagändringen, nu öppnar vi upp, men ni kommer aldrig komma fram. Det blir ju väldigt dubbelt och tråkigt.

Den var den 1 april 2016 som lagen om att ensamstående har rätt till assisterad befruktning gick igenom. Och på Sahlgrenska universitets sjukhuset i Göteborg där Johanna står i kö är det alltså idag 4 års väntetid för assisterad befruktning. Och den långa kötiden ett problem enligt Ann Thurin Kjellberg, som är överläkare på Reproduktionsmedicin på Sahlgrenska.

– Jag tycker inte att det är riktigt anständigt. Jag tycker att om man lovar folk att de ska få behandling, så ska man också se till att det blir någorlunda realistiskt, säger hon.

I Stockholm är kön cirka 15-16 månader och i Umeå upp till 12 månader. I Malmö är kön kortare med en väntetid på omkring tre månader, eftersom Skånes universitetssjukhus fått extra pengar för att kunna beta av kön.

Men på Reproduktionsmedicin på Sahlgrenska har man inte fått extra resurser för att klara av de 200 ensamstående kvinnor som ställt sig i den kö sedan augusti förra året.

– Vi har gjort detaljerade beräkningar på detta som vi har presenterat för Regionfullmäktige. Om det blir 200 kvinnor som har satt upp sig hade vi behövt få 15 miljoner ytterligare och dem behöver vi ha under lång tid. För vi behöver upprätta och ha fler donatorer, vi behöver mer lokaler, mer personal. Vi behöver mer av allting, säger Ann Thurin Kjellberg.

Och Johanna som står i kö har funderat mycket kring den biologiska klockan.

– Eftersom det på något sätt är en biologisk fråga, så blir det läskigt att tänka på, kommer jag missa min chans för att jag potentiellt är för gammal, eller för att kroppen inte svarar och det blir svårare att bli gravid, säger hon.