Oro för valfusk i Kenya

1:51 min

Långa köer utanför Kenyas valstationer siar om högt valdeltagande i dagens presidentval, rapporterar Ekots reporter på plats. Hittills har allt gått lugnt till men det finns fortsatt viss oro för våldsamheter i samband med valet.

I dag är det presidentval i Kenya. Många kenyaner fruktar att valresultatet kan manipuleras vilket ökar risken för våld.
Alla opinionsmätningar pekar på ett mycket jämnt lopp mellan sittande president Uhuru Kenyatta och utmanaren Raila Odinga.

Sveriges Radios Afrikakorrespondent Richard Myrenberg har bland annat träffat Alfred, som bor med sin familj i Mathare, ett av de större slumområdena i Nairobi, och traditionellt ett fäste för oppositionen.

Alfred säger att kommer att rösta i dag och han hoppas på en förändring för de som bor här. Arbetslösheten är hög samtidigt som matpriserna stigit det senaste året.

Omkring 40 procent av befolkningen i Kenya lever på mindre än två dollar om dagen.

Sammanlagt 180 000 poliser och militärer ska garantera säkerheten vid över 40 000 vallokaler där 19 miljoner registrerade väljare ska avge sina röster.

De båda ärkerivalerna, president Uhuru Kenyatta, och ledaren för oppositionsalliansen Nasa, Raila Odinga, har redan utsett sig själva till vinnare.

Det stora frågan blir hur själva valprocessen går till. Tanken är att väljarna ska identifieras biometriskt och att rösterna samlas och skickas elektroniskt till valmyndigheten i Nairobi, allt för att minska risken för valfusk.

Men skulle systemet braka samman och man tvingas använda manuellt röstande, så ökar risken för fusk och för våldsamheter.

Det alla kenyaner fruktar är en återupprepning av valvåldet 2007 då över ettusen människor dödades.

Alfred i slumområdet Mathare säger att det var våld förra gången, och att många nu valt att bege sig till sina hembyar. De fruktar våld, stölder och matbrist och att hela nationen stannar av.