Kinas utrikesminister, Wang Yi
Kinas utrikesminister, Wang Yi. Foto: Mohd Pasfan/AFP/TT.

Asean-länderna och Kina eniga om Sydkinesiska sjön

Andra länder har uppmanat parterna att göra uppförandekoden juridiskt bindande
1:41 min

Under Asean-mötet har länderna tillsammans med Kina enats kring förhandlingsramar för en uppförandekod vad gäller den omdisputerade Sydkinesiska sjön. Samtidigt menar kritiker att Kina i och med överenskommelse nu kommer att stärka sin närvaro ute på Sydkinesiska sjön.

Det ramverk som man enats kring är riktlinjer för de samtal som vid ett senare tillfälle ska äga rum och ska leda till en uppförandekod för hur länderna ska lösa dispyten över Sydkinesiska sjön.

Flera av Asean-länderna vill att uppförandekoden blir juridiskt bindande och att innehåller mekanismer för att lösa framtida dispyter. Men experter menar att Kina inte kommer att gå med på detta. Även Australien, Japan och USA har uppmanat parterna att göra uppförandekoden juridiskt bindande. Något som Kina reagerat på.

Kinas utrikesminister, Wang Yi sa under en presskonferens på Asean-mötet i Manila att uttalandet från de tre länderna visar att det i år finns en markant skillnad i hur de regionala och icke-regionala länderna ser på frågan.

– Å ena sidan finns de länder som inte är en del av regionen kring Sydkinesiska sjön, vissa länder vars uppfattning av frågan inte bara är kvar i det förflutna men som inte heller ser de positiva förändringar som sker i Sydkinesiska sjön. Och de vill inte kännas vid de värdefulla framsteg som Kina och Asean gjort genom gemensamma ansträngningar, sa Wang Yi.

Kritiker menar att det man enats kring nu kommer att leda till att Kina får tid att konsolidera sin makt över Sydkinesiska sjön och att Asean-länderna till slut kommer att ha samtyckt till en informell överenskommelse som inte är juridiskt bindande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".