Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svensk-turkisk journalist gripen – Reportrar utan gränser avfärdar anklagelserna

"Vad han anklagas för är oklart"
6:50 min
Skallig man med skägg.
Jonathan Lundqvist, ordförande i Reportrar utan gränser. Foto: Maja Suslin/ TT

En svensk-turkisk journalist och författare greps i Spanien i går anklagad för att ha medverkat i terrorverksamhet mot Turkiet. Reportrar utan gränser avfärdar anklagelserna.

Hamza Yalcin, en svensk-turkisk journalist och författare greps Barcelona i torsdags i samband med en passkontroll vid en semesterresa. Han är fortsatt gripen i Spanien men Turkiet vill ha honom utlämnad för att de anklagar honom för medverkan i en terrorverksamhet.

Hamza Yalcin har bott i Sverige sedan 1984 och bland annat varit aktiv i exilmedia där han skrivit om Turkiet från Sverige. Reportrar utan gränser, RUG, är kritiska till orsakerna av gripandet. 

– Vad han anklagas för är oklart. Liknande anklagelser om att vara inblandad i terrorverksamhet har riktats till hundratals journalister i Turkiet, för att tysta kritiska röster som säger emot regimen Erdoğan, säger Jonathan Lundqvist ordförande på Reportrar utan gränser. 

Hamza Yalcin är med i författarförbundet och i Amnesty och skrivit för tidningen Odak Dergisi, som är en socialistisk tidning.

– Tidningen är inte på den allra yttersta vänsterkanten, men ur ett svenskt perspektiv skulle man säga att den är helt klart åt vänster. Men som inte på något sätt är kopplat med terror. Man måste kunna ha den typen av politisk åsikt och uttrycka dem fritt i medier utan att anklagas för terrorism. Det är fullständigt påhitt bara, säger Jonathan Lundqvist till P1-morgon. 

Utrikesdepartementet (UD) har begärt att få träffa den gripna svensken i Spanien samt båda ambassaden i Madrid och konsulatet i Barcelona står i kontakt med spanska myndigheter, men än så länge har man inte fått svar på den här begäran.

Enligt Hamza Yalcins fru har Turkiet använt sig av Interpol när de grep Hamza Yalcin. Turkietkännare Michael Sahlin, som tidigare varit Sveriges ambassadör i Ankara är oroad över att Turkiet griper motståndare utanför dina gränser med hjälp av Interpol. 

 – I kriminella fall är det vanligt och förekommande men det som är nytt är Turkiet med sin oerhört utvidgade terrorbegrepp där man kallar alla terrorister som strider mot regimen och på den grunden använder sig av Interpol. Och då räknar med att motståndare till regimen som finns i exil ska kunna nås även om de inte finns i Turkiet. Det tycker jag är nytt och starkt oroande trend, säger Michael Sahlin. 

Turkietkännaren Michael Sahlin säger även att det funnits uppgifter om att Turkiet ska även ha skickat in uppgifter om 60 000 människor som i huvudsak anklagas för att tillhöra Gülenrörelsen. Vilket enligt honom är en stor tillspetsad polarisering i det Turkiska samhället som nu spiller över turkiska kretsar utomlands. 

Ifall Hamza Yalcin skulle överlämnas till Turkiet kan han i praktiken riskeras att dömas till livstidsfängelse, menar Jonathan Lundqvist. 

– Vi har hundratals journalister som idag står åtalade i just liknande brott och med tanke på hans ålder så är det i princip ett livstidsstraff. det viktiga är nu att vi agerar genom EU och ser till att han får fortsätta hem till Sverige igen. Sedan är jag inte säker på att detta faller under Interpols mandat med tanke på att det rör sig om politiska brott. Det ska inte Interpol hantera på det här sättet, säger Jonathan Lundqvist ordförande på Reportrar utan gränser till P1-morgon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".