Fotboll
Foto: ERIK ABEL / TT

"Fixade matcher är ett större hot än dopningen"

Teorin: Personer i laget har bestämt sig för antal mål i matchen
1:52 min

Det finns ett stort problem med på förhand uppgjorda matcher - så kallade fixmatcher - inom svensk ungdomsfotboll i U21-serierna. Det visar en granskning från Dagens nyheter idag.

Problemet beror till stor del på de många nätspelbolag som erbjuder spel på matcherna säger Anders Hübinette, chefsjurist på Svenska fotbollsförbundet.

– Man måste ju försöka hjälpas åt, alla spelare, ledare och andra och dels tacka nej när man får ett sådant här erbjudande, dels berätta för oss när det sker, säger Anders Hubinette.

Det är organisationen Federbet som på uppdrag av Dagens nyheter idag har tittat närmare på fotbollsmatcher i svensk ungdoms- och reservlagsseriespel.

Organisationen arbetar internationellt med att identifiera spelfusk. Avslöjandena sker genom att Fenderbet jämför hundratals spelbolags data för livespel på matcherna och fusken upptäcks när rörelser i oddsen  avviker från normen.

Och det är en typ av rörelser man sett i svenska ungdomsmatcher säger Jens Littorin, reporter på DN. 

– En teori är då att en eller flera spelare i laget har bestämt att det ska bli ett visst resultat eller att matchen ska svänga vid en viss tidpunkt. 

– Det här är ett utbrett typ av fusk som Fenderbet ser från vecka till vecka, säger Jens Littorin. 

Det är svårt att säga hur utbrett problemet är, men Anders Hübinette tror att det förekommer oftare än de gångerna förbundet får kännedom om det.

– Ja, det vore naivt att tro att det inte finns ett mörkertal. Men hjälps vi åt kan vi få ner mörkertalen, säger han.

Anders Hübinette ser matchfixning som ett stort hot mot fotbollen:

– Vi ser väldigt allvarligt på detta, säg han och fortsätter:

– Matchfixning är ett större hot mot fotbollen än dopning, när det gäller tilliten till vår sport.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".