FN fördömer övervåld i Venezuela

1:28 min

Läget är fortsatt oroligt i Venezuela. FN fördömer nu regeringen i landet för att ha använt sig av omfattande och systematiskt våld och godtyckliga gripanden. Oron är stor för att det politiska kaoset ska utvecklas till en väpnad konflikt.

I helgen försökte ett tjugotal beväpnade civila och oppositionella soldater att länsa ett vapenförråd i på en militärbas.

Detta är en revolt, sade gruppen i en video medan presidenten beskrev det som en terroristattack, som orkestrerats av USA och amerikanska företagsintressen. 

Nu jagas de tio som inte greps eller dödades under räden.

Över 120 personer har dödats i oroligheter den senaste månaden och tusentals har gripits.  

Enligt FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter har demonstranter och oppositionella utsatts för våld, tortyr, godtyckliga gripanden och våldsamma husrannsakningar. FN har under juli månad intervjuat offer, vittnen, deras familjer, journalister, advokater, läkare, räddningstjänstpersonal, åklagarämbetet, mfl. 

Vittnena har bl a berättat om hur säkerhetsstyrkor avfyrat tårgas på nära håll och utan förvarning, och dessutom skjutit mot demonstranter med både glaskulor, skruvar och muttrar, och skarp ammunition.  

Åklagarämbetet i Venezuela utreder nu 124 dödsfall i samband med olika demonstrationer. Minst 46 av dessa har FN redan kunnat koppla till dödligt våld av säkerhetsstyrkor.

- Sedan demonstrationerna började i april finns det ett tydligt mönster av övervåld mot demonstranter, säger Zeid Ra'ad Al Hussein, FN:s höga kommissionär för mänskliga rättigheter. 

Av de drygt 5.000 personer som gripits är fortfarande minst 1000 i frihetsberövade. I flera fall, rapporterar FN, finns det omfattande och trovärdiga uppgifter om hur de gripna har torterats med elchocker, blivit slagna, upphängda i handlederna i långa perioder, blivit torterade med kvävande gas och hur deras familjer hotats.

Den utlösande faktorn till oroligheterna var valet till den författningssamling som regeringen ville bilda enbart för att ändra grundlagen - till presidentens fördel, menar oppositionen. President Maduro avfärdar kritiken, och lovar långa fängelsestraff till de som deltog i räden.

Trots demonstrationer och internationella protester installerades den nya författningssamlingen i förra veckan. 

Idag samlades utrikesministrar från 14 länder i regionen för att diskutera den oroande utvecklingen i Venezuela.