Misstroendeomröstning mot Zuma

2:04 min

I dag kan bli sista dagen för Sydafrikas president Jacob Zuma vid makten. Parlamentet håller i eftermiddag en sluten misstroendeomröstning. Omröstningen sker på initiativ av oppositionspartierna som hoppas att den korruptionsanklagade presidentens partikamrater ska våga rösta för hans avgång.

Åtta misstroendeomröstningar under åtta år vid makten, det är antalet försök till att få honom avsatt som ANC:s Jacob Zuma har överlevt.

I dag är det dags för ännu en misstroendeomröstning men med annorlunda förutsättningar. Parlamentets talman har beslutat att omröstningen ska vara sluten; varje röst läggs anonymt. Det väcker hopp hos oppositionspartierna i Sydafrika om att ledamöter för det styrande partiet ska våga rösta mot Jacob Zuma.

– De har inga skäl att gömma sig bakom någon form av skrämsel eller anklagelse, sa oppositionspartiet Economic freedom fighters (EEF) Julius Malema.

Det blir inte lätt. ANC har majoritet i parlamentet och minst 50 ledamöter behöver byta sida, men kritiken mot Jacob Zuma har vuxit, också inom det egna partiet. Anklagelser om korruption har kantat hela hans presidentskap och landets ekonomi är dålig med svag tillväxt och hög arbetslöshet.

I mars ommöblerade Jacob Zuma regeringen och den högt respekterade finansministern avsattes. Det ansågs utgöra en risk för den ekonomiska stabiliteten i landet och Sydafrikas kreditbetyg sänktes till låg status.

Väljarstödet för partiet som en gång leddes av Nelson Mandela har sjunkit. Tusentals har protesterat med krav på Jacob Zumas avgång och lokalvalen förra året var en historisk förlust för ANC med det sämsta valresultatet sedan Apartheid avskaffades.

Misstroendeomröstningen sker vid 14-tiden i dag. Oppositionspartierna planerar att demonstrera runt om i landet.

– Valet är rätt enkelt. Det är ett val mellan om du är på Jacob Zumas sida eller inte. Antingen står du för Sydafrikas intressen eller så gör du inte det, sa Mmusi Maimane som är ordföranden för oppositionspartiet Demokratiska alliansen (DA).