Fem miljoner förstagångsväljare kan få genomslag i Kenya

1:35 min

Idag röstar miljoner kenyaner i presidentvalet, ett val som många fruktar kan leda till oroligheter och våld. Men hittills har valet kunnat genomföras utan större problem, rapporterar vår Afrikakorrespondent på plats i Nairobi.

Utöver de närmast tumultartade scenerna i Kiberia i förmiddags då oppositionens kandidat, Raila Odinga, anlände till en vallokal där hundratals anhängare vill vara med, så har valet i stort gått lugnt till.

Utanför en vallokal i Mathare - ett stort slumområde i huvudstaden mötte jag en av miljoner förstagångsväljare, William:

– Jag är förväntansfull, som förstagångsväljare vill utnyttja min demokratiska rättighet att rösta på våra framtida ledare, säger han.

Av de drygt 19 miljoner registrerade väljarna talas det om att nästan fem miljoner är förstagångsväljare, vilket kan få ett genomslag i valresultatet. Många är trötta och frustrerade över korruptionen och den höga arbetslösheten och vill sen en förändring.

Den stora farhågan är om det avancerade systemet för identifiering av väljare och den elektroniska överföringen av resultaten, brakar samman, vilket öppnar möjligheter för valfusk.

Williams enda önskan är att valet går korrekt till och att resultatet inte kan att ifrågasättas. Om några dagar få vi veta hur det gått i presidentvalet i Kenya.