Rättegång inleddes om Svenljunga-mord

1:39 min

Det saknas teknisk bevisning. Men åklagaren lutar sig mot hemlig avlyssning och kvitton i åtalet mot den 49-åring som misstänks för ett brutalt mord på en 84-årig man i Svenljunga 2014.

Bristen på teknisk bevisning var inget som avskräckte kammaråklagaren Maria Thorell när mordrättegången drog igång i Borås tingsrätt på tisdagen. 

– Det är självklart en nackdel, men jag menar att det finns så mycket att det sammantaget bör göra att man kan få en fällande dom.

Det var i juli 2016 som den döde mannen hittades på sin torpfastighet i Svenljunga. Kroppen var nerkörd i en soptunna med huvudet före och var täckt i cement.

Vid det laget hade mannen, som beskrivs som en enstöring, varit anmäld försvunnen i över ett år. Men enligt åtalet ska mannen ha mördats på våren 2014 och alltså legat i den där soptunnan i mer än två år.

Det sista livstecknet är ett uttag från offrets konto på 200 000 kronor från april 2014 och det är här som åklagaren hittar motivet för mordet.

Vid tiden arbetade den misstänkte 49-åringen åt 84-åringen i hemtjänsten. 49-åringen ska ha haft en ansträngd ekonomi och därför ska han ha rånat mannen på 200 000 kronor och därefter mördat honom.
Åklagaren uppehöll sig länge vid ekonomin och radade upp de många kontantinköp som mannen ska ha gjort kort efter brottet. Åklagaren spelade även upp en rad inspelningar från rumsavlyssning som ansågs peka mot mannens skuld.

Bland annat ska han ha sagt:

"Han dog, jag tog livet av han...ursäkta mig."

Men många av upptagningarna som åklagaren spelade upp var svårhörda och svårtydda och på vissa säger mannen att han inte är skyldig till brotten han anklagas för.

Något som mannens advokat Leif Silbersky tryckte på efter den första dagens förhandlingar.

– Det finns sånt som talar för och emot honom i det här materialet. Och det som talar för honom bör inte räcka fram till en fällande dom.