Många döda i jordbävning i Kina

Upp till 100 personer befaras ha omkommit i ett jordskalv i Sichuan-provinsen i Kina, och tusentals människor har skadats, rapporterar myndigheter. Dödssiffran väntas stiga, enligt svensk expert.

Omkring 130 000 hus kan ha skadats.
Skalvet som hade magnituden 6,5 och inträffade på 10 kilometers djup enligt USA:s geologiska myndighet USGS drabbade en glesbefolkad bergig del av sydvästra Kina.

Fem av de döda ska vara turister.

Bilder i statliga medier visar skador på byggnader i Jiuzhaigou. Nationalparken Jiuzhaigou som är ett populärt turistmål ligger inte långt från skalvets epicentrum. Det var i staden Zhangzha strax norr om nationalparken de fem turisterna omkom, enligt kinesiska myndigheter. Minst 63 människor skadades i samma område. Av dem har 30 personer livshotande skador, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Jiuzhaigou är känt för sina spektakulära vattenfall och stenformationer.

Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet, tror att dödssiffran kommer att stiga.

– Skalvet har skett ganska ytligt, och det är det som gör att vi ser skadorna nu. Det är ett bergigt område där sekundära effekter som jordskred är troliga. Oftast är byggnadsstandarden på landsbygden i Kina inte så bra och skalv av den här storleken gör därför väldigt stor skada. Det är natt nu, men när det ljusnar och räddningsstyrkorna kommer ut är det stor risk att dödssiffran har ökat, säger han.

Statlig television rapporterar att elektriciteten nu till stora delar har kommit tillbaka till de drabbade områdena och att militären skickat räddningshjälp till området.

I Sichuanprovinsen produceras stora delar av Kinas ris, sötpotatis, sockerrör och andra viktiga livsmedel. Det är också den provins som är landets största producent av griskött. Provinsen består delvis av vidsträckta gräsområden där fåruppfödning bedrivs. Östra delen upptas av den bördiga högplatån Röda bäckenet.

År 2008 inträffade ett skalv med magnituden 8,0 i Sichuan. Det krävde omkring 87 000 liv.