Uppgifter: Nordkorea har tillverkat kärnvapenstridsspets till långdistansrobot

1:11 min

Enligt tidningsuppgifter i USA har Nordkorea nu tagit ytterligare ett viktigt steg mot att fullt ut bli en kärnvapenmakt. Nordkorea har lyckats tillverka en stridsspets som är så pass kompakt att den kan placeras på en av landets långdistansrobotar.

Det är tidningen Washington Post som skriver att amerikanska underrättelseorgan nu är övertygade om att Nordkorea lyckats tillverka en kärnvapenstridsspets som är så pass liten att den kan fästas på landets långdistansrobotar.

Det har varit ett av de tekniska problemen i Nordkoreas kärnvapenprogram som går snabbare framåt än vad många bedömare tidigare trott.

Ett annat problem har varit att stridsspetsarna ska klara upphettningen när robotarna passerar genom atmosfären. Om det problemet också är löst framgår inte. Tidningen har heller inte fått några officiella kommentarer från amerikanska säkerhetsmyndigheter.

Nordkorea har på kort tid provskjutit två långdistansrobotar som båda hade kunnat nå USA.

USA:s president Donald Trump har sagt att han inte kommer tillåta att Nordkorea lyckas nå sitt yttersta mål. Att kunna attackera USA med kärnvapen. Frågan är bara vad USA ska göra.

I helgen röstade FN:s Säkerhetsråd för ytterligare sanktioner mot Nordkorea som straff för de kärnvapentester landet utför.

USA:s president Donald Trump kommenterar ikväll uppgifterna i Washington Post och säger bland annat att Nordkorea kommer att mötas med "eld och raseri på ett sätt som världen aldrig tidigare skådat".