Rabatter och miljöpremier ska rädda den tyska dieselbilbranschen

1:36 min

Efter dieselskandalen och dieselförbud i Tyskland vill de tyska bilföretagen rädda dieselmotormarknaden genom att locka konsumenterna med kraftfulla rabatter.

Rabatterna gäller om bilköparen skrotar sin gamla dieselbil och köper en ny.

Nästan samtliga bilföretag i Tyskland har börjat med dessa drastiska säljmetoder, men bilexperter manar konsumenterna att noga se över anbuden.

– Den som funderar på att köpa nu ska informera sig noga och förhandla hårt.

Det rådet gav den tyske bilindustriexperten, professor Ferdinand Dudenhöffer i en intervju i tv-kanalen N-TV i går.

Detta efter att nästan samtliga tyska bilföretag nu närmast försöker överträffar varandra i olika anbud för de bilägare som vill uppdatera sin gamla dieselbil med en ny.

Exempelvis Volkswagen, det företag som först ertappades med att manipulera sina dieselbilars avgasutsläpp, erbjuder mellan 2 000 och 10 000 euro, beroende på bilstorlek. Rabatten kallas miljöpremie.

BMW, Daimler och Ford har liknande erbjudanden, och även utländska biltillverkare som Renault och Toyota har efter den tyska dieseldebatten följt efter med olika rabatterbjudanden.

– Den senaste tidens debatt om dieselmotorns framtid har varit som ett anti-säljprogram för bilföretagen, som man nu försöker lösa med ännu högre rabatter, säger Ferdinand Dudenhöffer.

Miljöorganisationer och andra kritiker påpekar att det inte enbart är positivt för miljön om konsumenterna köper stora, nya dieselbilar i stället för till exempel hybridbilar.

Volkswagen säger att man också överväger att införa rabatterna, som ska gälla fram till sista december i år, över hela Europa.