Nordkorea hotar anfalla USA-bas

Nordkorea hotar med att grundligt undersöka möjligheterna att attackera den amerikanska militärbasen i Guam i Stilla havet.

Nordkorea överväger att slå till mot Guam med robotar, enligt landets militär. Guam är en av USA:s tyngsta utposter i Stilla havet.

Nordkoreas uttalande via den statliga nyhetsbyrån KCNA kommer bara timmar efter det att USA:s president Donald Trump hotat Pyongyang med "eld och raseri".

Det är en talesman för den nordkoreanska militären som, i ett uttalande via KCNA, säger att planen att slå till kommer att sättas i verket "när som helst" om diktatorn Kim Jong-Un fattar ett beslut.

Det kommer i så fall att ske med kort- eller medeldistansrobot i områden "runt om Guam", "mot de stora amerikanska baserna".

I ett annat uttalande från en annan talesperson för militären säger Nordkorea att landet kan genomföra en "förebyggande operation" om USA visar tecken på provokation.

Nordkoreas senaste robotuppskjutning har besvarats med nya FN-sanktioner. Under tisdagen kom rapporter om att landet kommit oväntat långt på vägen mot en fullfjädrad kärnvapennation.

Landet har enligt underrättelseuppgifter från både Japan och USA lyckats konstruera en mindre stridsspets som kan bäras av robotar.

Trump skrädde inte orden när han på tisdagen klargjorde vad som väntar om Nordkorea inte slutar hota USA.

– De kommer att mötas av eld och raseri som världen aldrig skådat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista