Antalet brott mot hbtq-personer i Tyskland har ökat i år

1:42 min

Antalet anmälda och utredda brott och övergrepp mot hbtq-personer i Tyskland har ökat i år, enligt ny statistik. Under första halvåret i år ökade de brotten mot den här gruppen med nästan 30 procent och politiker kräver nu krafttag för att få bukt med detta.

Enligt det tyska inrikesministeriet steg antalet brottsutredningar där brottet anses ha begåtts utifrån brottsoffrets sexuella läggning med 27 procent under de första sju månaderna i år jämfört med samma tid förra året.

I reda tal gick ökningen från 102 sådana fall under 2016 till 130 i år under den aktuella perioden.

I cirka 70 av de 130 fallen har polisen lyckats få fram en misstänkt gärningsman.

Ökningen är dessutom en tendens som visade sig redan året dessförinnan, då ökningen låg kring 15 procent.

Polisen räknar också med att mörkertalet på det här området fortfarande är stort.

Statistiken, som redovisas av tidskriften Der Spiegel, har tagits fram av det tyska inrikesministeriet efter en fråga från den miljöpartistiska förbundsdagsledamoten Volker Beck.

– Vi måste ta itu med Homo- och transfobi, oavsett om den har islamistiska, nationalistiska, religiösa, politiska eller bara allmänt patriarkala orsaker, säger Volker Beck till Der Spiegel.

För några veckor sedan var det stort jubel bland hbtq-personer i Tyskland. Då röstades lagen igenom i förbundsdagen som likställer äktenskapet för alla sexuella läggningar.

– Nu har vi samma lagliga rättigheter, men inte samma utvecklingsmöjligheter. Det förutsätter att man inte ska behöva känna rädsla för våld och diskriminering, säger han vidare.

En ökad benägenhet att anmäla den här typen av brottslighet kan vara en förklaring till ökningen i statistiken.

Men Volker Beck kräver också sedan länge att många polisdistrikt utanför huvudstaden Berlin, där flest brott av den här typen anmäls, måste bli bättre att hantera hatbrott.