Demonstrationen fortsätter efter attacken från högerextremister

2:03 min

Omkring 15 högerextremister gick till attack mot en demonstration på Mynttorget i Stockholm, på tisdagskvällen. Polisen har inlett en förundersökning om brott och stärkt bevakningen av platsen.

Fatima Khavari är en av initativtagarna till demonstrationen och blev mycket rädd när attacken inträffade.

– De började skrika med hemska röster, jättehemskt det var, säger hon.

Liggunderlag, kuddar och täcken ligger utspridda på Mynttorget, som ligger precis intill Riksdagshuset i Stockholm. Ett hundratal personer, de flesta asylsökande ungdomar med rötter i Afghanistan, var på plats på onsdagsmorgonen. Demonstrationen har pågått dag och natt sedan i söndags.

På grund av säkerhetsskäl flyttar polisen nu demonstrationen från Mynttorget till Medborgarplatsen på Södermalm, skriver SVT Nyheter.

Demonstranterna kommer att lämna Mynttorget och ta sig till Medborgarplatsen vid 17.30, enligt Fatemeh Khavari, talesperson för nätverket Ung i Sverige, som arrangerar protesten.

– Polisen sade att det är för att de kan skydda oss bättre på Medborgarplatsen, säger hon till TT.

Gruppen som demonsterar kallar sig Ung i Sverige och protesterar mot utvisningar till Afghanistan. De vill att utvisningarna ska stoppas helt och de vill också att Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik kommer till platsen för att prata med dem. 

Strax efter klockan 20.00 på tisdagskvällen gick omkring 15 högerextremister till attack mot demonstrationen. En brinnande bengalisk eld slängdes mot demonstranterna och högerextremisterna ropade slagord.

– Rasisterna skriker deportera, deportera, säger Daniel Ahmadi.

Tre personer skadades lindrigt. Polisen har sedan i går kväll stärkt bevakningen av platsen, enligt Lars Byström, polisens presstalesperson.

– Vi hade polispersonal på plats sedan i går och den bevakningen utökades under natten. Det sker kontinuerliga bedömningar hur vi ska forstätta med våra bevakningsåtgärder, säger han.

Polisen klassificerar gårdagens attack på demonstranterna som sitter vid Mynttorget som hatbrott. 

– Den utreds av vår hatbrottsgrupp. Vi har gjort bedömningen att ärendet riktar sig mot en gruppering som omfattas av deras utredningsarbete, säger Peter Ågren kommenderingschef på Södermalmspolisen till P4 Stockholm.

Migrationsverkets Mikael Ribbenvik har inte tagit sig till Mynttorget för att träffa demonstranterna, men med anledning av gårdagens attack har myndigheten uttalat sig via en skriftlig kommentar.

Myndigheten skriver att den tagit del av medieuppgifterna om attacken och att det är oacceptabelt när demonstranter blir attackerade.

Den säger också att Migrationsverket har all förståelse för att frågan om säkerhetsläget i Afghanistan berör, men att konflikten i landet inte nått den nivån som krävs för att alla som kommer därifrån har rätt att stanna i Sverige.

Demonstrationen fortsätter trots attacken på tisdagskvällen, säger Fatima Khavari.

– De fortsätter att sitta här tills Mikael Ribbenvik kommer, säger hon.