Uppskruvat tonläge mellan USA och Nordkorea

3:46 min

President Donald Trump hotfulla uttalande om att Nordkorea skulle mötas av "eld och raseri som världen aldrig tidigare skådat" möttes av ett hot om att attackera ön Guam, ett amerikanskt territorium. Men experter tror inte att Nordkorea kommer göra verklighet av hotet.

Bakgrunden är att amerikanska underrättelsetjänsten är övertygad om att Nordkorea lyckats tillverka en kärnvapenkrigsspets, som är så liten att den kan fästas på landets långdistansrobotar.

I uttalandet av Nordkorea om att attackera ön Guam, där USA har en militärbas, sade man också att man är redo att utföra attacken när helst Kim Jong-Un ger order om att attackera. 

– Koreakännare som uttalat sig säger att det inte är så troligt att Nordkorea gör verklighet av hoten. De menar att Nordkorea inte vill ha krig, utan vill skaffa sig kärnvapen för att bli en maktfaktor, säger Sveriges Radios utsände Hewa Abdelzadeh, som befinner sig i Seoul, Sydkorea. 

– De menar också att det inte är så troligt att det brakar loss, utan det man oroar sig för är att misstag och felbedömningar kan leda till att det blir ett krig. Och menar också att den här retoriken spär på spänningarna här på Koreahalvön och ökar risken för att misstag och felbedömningar faktiskt kan ske, säger han. 

Det är ett ovanligt högt uppskruvat tonläge nu mellan USA och Nordkorea, är det värre nu än vad det varit tidigare?

– Spänningarna har ökat intensivt sedan april i år och mycket har att göra med att Nordkorea skjutit upp väldigt många robotar, hittills är det i princip dubbelt så många jämfört med hela 2016. Dessutom har de skjutits upp tätt inpå varandra, säger Hewa Abdelzadeh. 

– Nu senast i juli sköt Nordkorea upp två långdistansrobotar som experter menar kan nå det amerikanska fastlandet, och det har gjort att USA och Trump skruvat upp tonläget ytterligare. Det här kommer även efter de nya hårdare sanktionerna mot Nordkorea som FN:s säkerhetsråd antog nu i helgen. 

Hur har andra länder runt omkring Nordkorea reagerat?

– I Japan har Nagasakis borgmästare sagt att det finns en oro för att man under överskådlig framtid kan vänta sig ett kärnvapenkrig. Även regeringsföreträdare i Japan har sagt att man stödjer USA:s attityd, med att alla valmöjligheter fortfarande finns på bordet, och man syftar på att USA inte utesluter en militär aktion, men man säger ingenting om de senaste hoten och uttalandena från Donald Trump.

– Från Nya Zeeland kommer istället kritik mot Trump för att de anser att han skruvat upp läget, säger Hewa Abdelzadeh, Sveriges Radios utsända i Seoul.