Nordkorea-bråket oroar finansmarknaden

1:51 min

President Donald Trumps hot om "eld och raseri" mot Nordkorea och Nordkoreas svar, att man överväger ett angrepp mot den amerikanska basen på Guam, sprider oro på finansmarknaden.

Börser och räntor sjunker på bred front, men det är än så länge ingen dramatik, enligt Torbjörn Isaksson, ekonom på Nordea.

– Än så länge är det ganska måttliga rörelser. Det kan kanske bero på att den finansiella marknaden noterar krisen, men att man kanske inte tror att den ska eskalera så väldigt mycket härifrån.

Donald Trumps hot om "eld och raseri" och Nordkoreas hotfulla svar har skrämt upp marknaden. På Wall Street vände börserna tvärt nedåt från rekordnivåer i går och nedgången fortsätter i dag.

Och asiatiska och europeiska börser har sedan sjunkit på bred front.

Investerare söker sig alltmer till vad som ses som säkra placeringar i orostider, vilket trycker upp priserna på guld, japanska yen och schweiziska franc. Marknadsräntorna följer med börserna nedåt.

Anna Breman, chefekonom på Swedbank, beskriver läget som väldigt osäkert.

– Man har ju inte varit i en situation tidigare med en president som är såpass oberäknelig som Donald Trump.

Världsekonomin är känsligare för störningar i dag än för 30-40 år sedan, enligt Rutger Palmstierna. Han var bland annat med och ledde storbanken SEB:s riskhantering under krisen på 90-talet och arbetar i dag som konsult inom riskanalys.

Känsligheten gäller inte minst länder som Sverige, vilket gör att kronan ofta tar mer stryk än andra valutor i krislägen. Det hänger samman med landets stora finanssektor, beroende av utlandsfinansiering, och att utländska investerare ligger bakom stora delar av flödena på börsen. Till saken hör att Sverige ekonomiskt är beroende av att världshandeln fungerar, enligt Rutger Palmstierna:

 – Den stora känsligheten beror väl på att vi till skillnad från läget på 1970- och 1980-talet har vi nu en finansiell sektor som dels är mycket mer globalt sammanflätad och dels mycket större i förhållande till de enskilda ländernas ekonomier.