Nepotism i fransk politik ska stoppas

1:15 min

I Frankrike har parlamentet röstat igenom de sista delarna i en ny lag, som ska förhindra korruption bland folkvalda. Lagändringen kommer efter en rad skandaler med fejkade anställningar i fransk politik.

Den nya lagen, som bland annat helt förbjuder politiker att anställa familjemedlemmar, är ett vallöfte från president Emmanuel Macron, som lovat att ta i tu med nepotismen inom fransk politik.

Under presidentvalkampanjen avslöjades den republikanske kandidaten François Fillon med att ha betalat familjemedlemmar för jobb de inte utfört, och senast förra veckan inleddes en utredning mot den tidigare justitieministern Michel Mercier som hade sin dotter som anställd i parlamentet trots att hon egentligen bodde i London.

Ungefär en av sex franska parlamentsledamöter har i dag en anhörig anställd som assistent.

Varje ledamot i nationalförsamlingen hittills fått förfoga över en egen budget på 130 000 euro, pengar som nu ska kontrolleras mycket hårdare.

Samtidigt har Macron själv kritiserats hårt, eftersom han haft planer på att ge sin fru Brigitte Macron en mer formell first lady-roll, likt den som finns i USA.

Men Macrons planer har mötts av protester och en talesperson för presidenten har nu gjort klart att det inte bli någon ändring i konstitutionen för att ge Brigitte Macron en officiell position.

Men exakt vad det finns för planer för Brigitte Macron är ännu oklart. De har presidenten lovat att klargöra de närmaste veckorna.

Fakta: Första damens roll i olika länder

USA: Landets första dam har det närmaste man kan komma en formell "First lady"-roll. Även om rollen aldrig officiellt definierats, kommer den med höga förväntningar – den första damen förväntas helt enkelt delta i nationens politiska och sociala liv. Michelle Obama lämnade sitt jobb som jurist för att jobba med barn. Melania Trump har än så länge hållit en relativt låg profil, men väntas hålla sin man sällskap på politiska möten och resor.

Frankrike: De första damerna har fått en allt mer framträdande roll, men fortfarande verkar det finns ett motstånd bland allmänheten att ge för mycket utrymme till en First lady. President Macrons ambition att införa ett system som är mer likt USA:s har mött hårt motstånd. En protestlista på nätet fick nästan 300 000 underskrifter och en opinionsmätning visade att majoriteten av franska folket var emot en formell First lady.

Grekland: Landets första dam Peristera Pizania håller sig ofta utanför strålkastarljuset – något grekerna inte verka bry sig så mycket om.

Italien: Den förre premiärministern Renzis fru fortsatte jobba som lärare i Toscana medan Renzi hade makten.

Spanien: Landets första damer tycks bara synas i nyheterna när de väljer att göra entré i politiken själva.

Tyskland: Presidenten Frank Walter Steinmeiers fru Elke Buedenbender slutade sitt arbete som domare för att undvika anklagelser om jäv.

Rumänien: Den första damens roll är mycket känslig sedan Elena Ceausescu, som hade en framträdande roll under sin mans brutala kommunistdiktatur. Fortfarande förväntas den första damen hålla en låg profil. Den nuvarande första damen Carmen Iohannis fick mycket kritik för att bära för vågade kläder och för semestrar som verkade för glamourösa. Nu för tiden syns hon sällan i offentligheten, och paret Iohannis åker inte längre på utlandsresor, utan uppges föredra att vandra i fred Karpaterna.

...och männen då?

De flesta första damer är just damer, men det håller på att förändras. På ett Nato-toppmöte nyligen syntes Luxemburgs premiärministers Xavier Bettels man. Och Europas två största ekonomier, Tyskland och Storbritannien, har kvinnliga ledare som är gifta med män. Men makarna har hittills inte tvekat att stanna på sina jobb, och har undvikit strålkastarljuset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.