Oroligt i Kenya efter gårdagens presidentval

1:23 min

Det har varit protester med tårgas och stenkastning på flera håll i Kenya, efter presidentvalet.

Oppositionskandidaten Raila Odinga som förlorat valet, sedan de flesta rösterna räknats, hävdar att det förekommit valfusk, vilket spätt på missnöjet.

Det har varit stökiga scener idag i Mathare, ett av slumområdena i Nairobi och ett känt fäste för oppositionen. Polisen har svept genom området och skjutit tårgas mot protesterande. Det har också utspelat sig liknande scener i Kisumu, i landets västra del.

Oppositionen, kallad Nasa – National Super Alliance, under ledning av den ständige utmanaren Raila Odinga, hävdar att de elektroniska system som skulle sköta hela valprocessen har manipulerats.

Nu på eftermiddagen hade 96 procent av rösterna räknats och den sittande presidenten Uhuru Kenyatta har gått mot en klar seger, med 54 procent. Trots att opinionsmätningarna visade på ett mycket jämnt lopp fick Odinga endast 45 procent.

De flesta observatörer säger att valprocessen gått korrekt till och valmyndigheten har fått beröm av kenyanska politiska kommentatorer. Den säger nu att den ska se över anklagelserna om valfusk, men det mesta tyder på att valresultatet kommer att stå sig.

Frågan är nu om oroligheterna kommer att växa och om Odinga kommer fortsätta hävda att valfusk har begåtts.