Gränskontroll vid Hyllie station utanför Malmö.
1 av 2
Foto: Johan Nilsson/TT
Patrik Engström, chef för gränspolisen.
2 av 2
Patrik Engström, chef för den nationella gränspolisen, har inte fått svar från regeringen om hur länge de inre gränskontrollerna ska vara kvar. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Färre gränskontroller under sommaren

"Avsevärt mycket färre kontroller den här sommaren"
2:13 min

Polisen har i sommar genomfört färre inre gränskontroller än tidigare – trots att regeringen i maj sade att kontrollerna skulle skärpas.

Patrik Engström, chef för den nationella gränspolisen, säger att bemanningen har minskat under sommaren bland annat på grund av semesterledigheter. 

– Det är ju avsevärt mycket färre kontroller den här sommaren än tidigare, säger han.

Anledningen till att gränspolisen kunde genomföra fler kontroller förra sommaren är att man då hade en särskild insats i Skåne med poliser som hade kommenderats för att utföra gränskontrollerna.

Sverige införde de inre gränskontrollerna i november 2015 när rekordmånga flyktingar och migranter sökte sig hit. Den absoluta majoriteten av kontrollerna görs på resenärer som kommer från Danmark via Öresundsbron.

Till och med maj i år hade vi också id-kontroller på dansk mark för resenärer med tåg, buss och färja. Då stoppades personer utan giltiga id-handlingar från att resa till Sverige.

Vid gränskontrollerna får den sortens personer resa in i Sverige om de söker asyl.

När id-kontrollerna slopades sade regeringen att gränskontrollerna i stället skulle trappas upp. Så här sade den dåvarande inrikesministern Anders Ygeman (S) under en presskonferens:

– De senaste veckorna har i princip alla som passerat Öresund kontrollerats via tågvägen. Och vår bedömning är att med avskaffandet av id-kontrollerna så behöver nivån ligga kvar där.

Men i stället har alltså antalet gränskontroller minskat.

I maj kontrollerades alltså i princip alla tågresenärer från Danmark. Under sommaren har i stället mellan 24 och 55 procent av tågresenärerna kontrollerats.

Också kontrollerna av fordonstrafiken har minskat.

Sedan november 2015 har nästan samtliga fordon på Öresundsbron stoppats vid den inre gränskontrollen. I sommar har andelen kontroller i stället legat omkring 50-60 procent.

För att nå upp till regeringens krav håller polisen nu på att rekrytera ungefär hundra passkontrollanter. Men personerna kommer inte att vara på plats förrän efter sommaren, säger Patrik Engström på gränspolisen.

– Öresundsbron är Sveriges största trafikflöde. Att uppnå närapå hundraprocentiga kontroller där, det kräver väldigt mycket personal, säger han.

Och även om polisen lyckas uppfylla regeringens krav på striktare kontroller efter sommaren så är det oklart hur länge gränskontrollerna då kommer att vara på plats.

EU:s ministerråd har förlängt tillståndet för de svenska gränskontrollerna maximalt antal gånger. Det nuvarande beslutet löper ut den 11 november.

Några av EU-länderna som i likhet med Sverige har infört inre gränskontroller har sagt att de då ska försöka använda en annan paragraf i Schengenländernas regelverk för att ändå ha kvar kontrollerna.

Regeringen har ännu inte meddelat hur man kommer att göra.

Patrik Engström säger att man ändå planerar för att de inre gränskontrollerna ska vara kvar efter november – bland annat eftersom rekryteringen av de nya passkontrollanterna annars hade blivit svår.

– Vi befinner oss i utkanten av Schengenregelverkets karta, säger han.

Har ni fått någon signal från regeringen om man vill ha kvar kontrollerna eller inte?

– Nej, det har vi inte fått.

Hade ni önskat att få ett tydligare besked?

– Vi är ju rätt medvetna om hur det juridiska läget ser ut och förstår att det går inte att ge ett besked. De bedömningarna kan man inte ge såhär tre-fyra månader i förväg, säger Patrik Engström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".