I en koloniträdgårdsförening i Landsberg bedyrar Schulz att han inte gett upp.
1 av 5
I en koloniträdgårdsförening i Landsberg bedyrar Schulz att han inte gett upp. Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio
. Martin Schulz och SPD ligger fortfarande långt efter Merkel och CDU/CSU i kanslerkampen. Han filar vidare på ett recept som biter.
2 av 5
Martin Schulz och SPD ligger fortfarande långt efter Merkel och CDU/CSU i kanslerkampen. Han filar vidare på ett recept som biter. Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio
Än så länge för Schultz än ganska lågmäld valkamp. Här dricker han kaffe med väljare i Jena.
3 av 5
Än så länge för Schulz än ganska lågmäld valkamp. Här dricker han kaffe med väljare i Jena. Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio
Schulz fick också en boll av små barn i Jena.
4 av 5
Schulz fick också en boll av små barn i Jena. Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio
Kvinnan till vänster var missnöjd efter mötet med Schultz. - Han får inte ut det han vill ha sagt riktigt, säger hon.
5 av 5
Kvinnan till vänster var missnöjd efter mötet med Schulz. Han får inte ut det han vill ha sagt riktigt, säger hon. Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio

Socialdemokraten Schulz utmanar Merkel i tyska valet

Schulz: Det som gör mig hoppfull är att jag uppfattas närmare vanligt folk
4:59 min

Trots att SPD:s ordförande Martin Schulz ligger långt efter Angela Merkel inför valet till förbundsdagen den 24:e september har han inte på något sätt gett upp, säger han till Ekot utsände.

När Ekot träffar Martin Schulz säger han att han upplever att det finns en allmän längtan efter en förändring på kanslerposten i Tyskland.

Han säger att han märker att folk nu efter till exempel dieselskandalen börjar förstå att allt kanske inte är så bra i Tyskland som hans motståndare, Merkel avsedd, säger.

– Det är sju veckor kvar, tro mig, jag är optimist och framförallt, full av kämpaglöd, säger Martin Schulz till Ekot.

Det är förstås hans jobb att gjuta mod i på sistone rätt modstulna tyska socialdemokrater.

Partiet sitter visserligen i den tyska regeringen, men har inte innehaft förbundskanslerposten, Europas mäktigaste politiska post just nu, sen 2005. Den abonnerar sen dess, som bekant, en viss Angela Merkel på.

Schulz blev SPD:s ordförande i mitten av mars och därmed kanslerkandidat, och han fick en drömstart. Partiet gick snabbt upp över 30 procent och mycket tydde på på en jämn valkamp. Men sen dess har man sjunkit tillbaka, den så kallade Schulzeffekten falnat.

– Den stora majoriteten tyskar verkar ha det tillräckligt bra för att vara nöjda med Angela Merkel, säger en kvinna som vill vara anonym, som kommit för att träffa Martin Schulz på hans valmöte i Jena i centrala Tyskland häromdagen.

Trots det svåra utgångsläget har Schulz målet klart för sig.

– SPD kämpar för att jag ska bli förbundskansler, Merkel får gärna bli vicekansler om hon vill, säger Martin Schulz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".