"Trumps uttalande har ökat nervositeten särskilt i Sydkorea och Japan"

2:20 min

USA:s president Donald Trumps hot om att han ska skicka "eld och vrede", och utplåna regimen i Nordkorea om den hotar USA, har ökat nervositeten särskilt i Sydkorea och Japan i dag.

Hur är reaktionerna i USA på presidentens höjda tonläge där?

– Det är blandade reaktioner här. Trumps anhängare menar att sätta hårt mot hårt är det enda språk som Nordkoreas diktator Kim Jong Un förstår. Andra menar att det här bokstavligen är att leka med elden, säger Thomas Nordegren Sveriges Radios utsände i New York.

Redan för tre år sedan varnade den militära underrättelsetjänsten i USA för att Nordkorea lyckats skala ner en kärnvapenladdning till en diskokulas storlek och därmed kan placeras på en långdistansraket. Är det det man tror dom lyckats med nu?

– Ja, man tror i alla fall att Kim Jong Uns regim är på god väg. Men det återstår fortfarande några steg för att detta ska fungera. Laddningen måste ha en avancerad värmesköld för att inte brinna upp vid återinträdet i atmosfären och den måste kunna styras med precision. Där tror inte Pentagon att Nordkoreanerna är än men man menar att utvecklingen gått mycket fortare än man tidigare trott.

– Men det är klart bara vetskapen om att en raket vid en provskjutning kan vara försedd med en verklig kärnvapenspets gör ju nervositeten större. Och tanken på att Nordkoreanerna snart kan nå inte bara baserna på Guam utan Los Angeles, Seattle eller rent av Chicago skrämmer ju folk, säger Thomas Nordegren.

Har USA rent militärt möjlighet att slå ut Nordkoreas kärnvapen?

– USA har goda möjligheter att skjuta ner en långdistansrobot som är på väg över Stilla Havet till Guam eller mot Los Angeles. Det talas också här om att USA skulle kunna bomba sönder kärnvapenanläggningar och avskjutningsramper.

Men frågan är vad som skulle hända då. Skulle Nordkorea avfyra kärnvapen mot Sydkorea och Japan. Och även de s k konventionella vapenarsenalerna är enorma. 10 000 nordkoreanska artilleripjäser finns mindre än fem mil från Sydkoreas huvudstad Seoul med 25 miljoner invånare.

Det råder här i USA ingen tvekan om att USA skulle kunna besegra Kim Yong Un. Men vad gör man sen? Hur tar man hand om 100 000-tals döda och tiotals miljoner flyktingar och hur skulle Kina reagera på ett USA-allierat återförenat Korea. Och hur kan man vara säker på att kärnvapen inte kommer till användning.

Man kan ju verkligen säga att detta är att leka med elden och utrikesminister Rex Tillerson försöker lunga ner läget och sa ju häromdagen att USA inte vill gå över den 38:e breddgraden och avsätta regimen i Pyongyang. Presidenten är på semester på sin golfklubb i Bedminster här utanför New York, och har inte alla sina rådgivare på plats.