Nya hot från Nordkorea: Detaljerad plan på attack mot amerikanska Guam

1:43 min

Ordkriget fortsätter att trappas upp mellan USA och Nordkorea. I ett nytt uttalande från Pyongyang kallar man Trumps ord för "en massa nonsens" och lade fram en detaljerad plan för en robotattack nära Guam.

Det oväntade uttalandet från president Trump har lett till reaktioner i Nordkorea. I dag presenterade den slutna diktaturen sina planer för att avfyra fyra medeldistansrobotar som ska landa bara 3-4 mil från Guam och kommer att passera över Japan.

Dagens uttalande från Nordkorea kommer dagar efter nya FN-sanktioner och hotfulla ordväxlingar med USA. "Det är inte möjligt med en sund dialog med någon som är berövad på reson och som enbart förstår våld, sa man i uttalandet som lästes upp i statlig nordkoreansk TV.

Man uppger även att planerna är klara i mitten på augusti och redo att sättas i verket när ordern från Kim Jong-Un kommer.

Det är inte ovanligt att Nordkorea hotar med att attackera USA och dess allierade men det senaste uttalandet från det slutna landet innehöll ovanligt specifika detaljer. Vissa experter menar att det är ett sätt för Nordkorea att informera om ändringar i landets robotprogram och inte ett hot om att attackera.

Man tror att regimen i Pyongyang skickar ett budskap om att man nu flyttar sina robotuppskjutningar, som hamnar i Japanska havet till att istället landa i närheten av Guam. På så sätt försöker Nordkorea informera om att robotarna i själva verket inte är en attack utan en del av landets robottester.

Här i Sydkorea har det uppskruvade tonläget inte lett till någon ökad oro. Även om det rapporteras om situationen så är det nästan ingen som höjer på ögonbrynen.

– Vi är så vana vid spänningar att vi är bedövade och oroar oss inte så värst, säger Seoulbon Ji Hye Park.