Oklart läge för gripen svensk-turkisk journalist

1:43 min

Det är fortfarande ovisst vad som ska hända med den svensk-turkiska journalist som nyligen greps i Spanien, efter en begäran av Turkiet.

Trots att mannen har svenskt medborgarskap och är bosatt i Sverige kan varken den svenska Interpolavdelningen eller Utrikesdepartementet påverka ärendet.

– Det landet som har gripit en person på ett annat lands efterlysning måste göra en suverän egen bedömning om personen är utlämningsbar eller överlämningsbar till ett annat land. Där har svensk polis inte någon roll att spela vid huvud taget, säger Johan Sone, ställföreträdande sektionschef på internationella sektionen vid NOA.

Hamza Yalcin, som greps i Spanien för en vecka sedan, har tidigare skrivit för en tidning som kritiserat den turkiska regeringen. Grunden för hans häktning är en internationell arresteringsorder från Turkiet. Han har dubbla medborgarskap i Sverige och Turkiet och har bott i Sverige sedan 1984.

Johan Sone tycker inte att regimkritiska turkiska personer med dubbla medborgarskap borde vara oroliga att resa utomlands. Enligt de kriterier som Interpol har när de efterlyser folk får inte efterlysningar baseras på brott av politisk, militär eller religiös karaktär.

– Ansvaret för att de här reglerna efterföljs ligger naturligtvis väldigt tungt på Interpol och medlemsländerna. Att man efterlyser personer på riktiga grunder som inte strider mot de regelverk som finns. Och det gör också de andra medlemsländerna, så jag ser ingen ökad oro för det, säger Johan Sone.

Utrikesminister Margot Wallström har sagt att hon oroas av utvecklingen i Turkiet, men utrikesdepartementet kan inte göra så mycket mer än att undersöka anklagelserna och stå i kontakt med de spanska myndigheterna.

– Vi kan inte påverka en utlämning även om det skulle handla om en svensk medborgare. Det här är något som sker mellan två andra stater. Vad vi hittills kunnat göra är att ge konsulärt stöd, vilket vi gör i det här fallet, säger Gunnar Vrang, presskommunikatör på Utrikesdepartementet.