USA anklagar Kuba för spioneri

1:21 min

Spänningen mellan USA och Kuba ökar nu efter anklagelser om spioneri mot amerikanska diplomater i landet. En amerikansk utredning visar att flera ambassadanställda i hemlighet utsatts för ett slags ljudpåverkan som gett dem allvarliga hörselnedsättningar.

Det är som hämtat från en spionroman. Under hösten i fjol drabbades flera amerikanska diplomater i Havanna av oförklarliga och allvarliga problem med hörseln. Flera var nytillkommen diplomatisk personal i landet. 

Efter flera månaders utredning kom amerikanska UD fram till att diplomaterna hade utsatts för någon sorts hemlig sonisk utrustning, kanske ny avlyssningsteknik eller ett slags vapen – det är oklart vad syftet var.

Den avancerade utrustningen hade placerats i eller utanför diplomaternas hem, som den kubanska staten står för.

Totalt fem drabbades, liksom deras fruar, men inga barn uppger amerikanska UD till nyhetsbyrån AP. Problemen blev så allvarliga att flera var tvungna att avbryta sin tjänstgöring och återvända till USA.

Washington svarade med att i maj i år utvisa två kubanska diplomater, men igår avfärdade Kuba bestämt att man är skulle vara ansvarig för händelserna. Nu utreds händelserna av FBI. 

"Utrikesdepartementet betonar att Kuba aldrig har eller någonsin skulle tillåta – utan undantag – att kubanskt territorium skulle användas för några ageranden mot ackrediterad diplomatisk personal eller deras familjer. Utrikesdepartementet upprepar sin beredvillighet att samarbeta för att nå klarhet i den här situationen", skriver kubanska utrikesdepartementet i ett uttalande och kallar utvisningen av sina diplomater för "orättfärdig och grundlös".    

Även kubanska UD har inlett en utredning av händelserna. 

Källor till nyhetsbyrån AP antyder nu att ett annat land kan vara inblandad, till exempel Ryssland, och att dessa agenter kan ha agerat utan Kubas kännedom. 

Det inträffade har blivit ett rejält problem för Kuba och USA som har en ung, och redan ansträngd, diplomatisk relation. Ambassaden stängdes 1961, mitt under det kalla kriget och återupprättades först 2015, när den förre amerikanska presidenten Barack Obama försökte normalisera de två ländernas diplomatiska förbindelser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista