Johan Gustafsson: "Plötsligt öppnas en dörr och jag är fri"

51 min

I dag höll frigivna Johan Gustafsson presskonferens om tiden han hölls fången av al-Qaida. – Det var en enorm lättnad. Det var väldigt oväntat och gick väldigt fort, säger han när han får frågan hur det kändes att bli fri.

Läs hela Ekots direktrapportering från presskonferensen här!

– Först av allt vill jag säga att jag är väldigt glad att jag får sitta här i dag. Det är inte alltid jag trott att jag skulle komma hem igen. 

Johan Gustafsson inleder presskonferensen med att tacka alla som stöttat och hjälpt honom under tiden i fångenskap. Han ser ut att må bra. Det långa skägget han hade när han kom tillbaka till Sverige är borta, istället har han en kort frisyr, och en blå skjorta. 

När Johan blev tillfångatagen den 25 november för nästan sex år sedan fick familjen hemma i Sverige besked snabbt, redan samma kväll. En rörd syster berättar om hur hon reagerade när hon fick höra vad som hänt. Bara att föräldrarna ringde fick henne att reagera, eftersom de då inte pratade med varandra i telefon så ofta.

– Vid det tillfället fanns inte kidnappning i min begreppsvärld, inget jag tänkt på. Nu i efterhand hade jag aldrig kunnat tänka mig att det skulle ta så lång tid. Den natten gick jag fram och tillbaka, fram och tillbaka i lägenheten. Jag tänkte: Vi får åka ner och gör något, jag får åka ner själv för mamma och pappa kan inte franska och systrarna är gravida, säger Victoria Gustafsson. 

– Mina tankar var i fullständig spinn till morgonen efter, men så ringde mina föräldrar och sa att vi måste till Värnamo för polisen var där. Och polisen pratade och pratade och pratade med oss, tills spinnet i hjärnan la sig.  

Stämningen på presskonferensen är känslosam när Johan berättar om frigivandet den 26 juni.  

– Vi kör genom hela natten. Sen ser vi en kolon med fordon där det står en grupp män. Jag hör på klingande svenska: "Johan?". Jag svarar "ja". Jag går över och hälsas av ett gäng tårögda svenska poliser. De blir en skyddande mur runt mig tills vi landar på Arlanda.

– Det var en enorm lättnad. Det var väldigt oväntat och gick väldigt fort. Det kändes som ett ögonblick från att jag satt där till att jag var hemma. Jag var inställd på kamp och var helspänn.

Under frågestunden efter presskonferensen frågar en reporter Johan vad den största omställningen med att komma hem har varit. 

- Det har inte varit så svårt. Det är som att cykla, det här livet är jag ju van med.