Vägrade ta emot utvisad man – planet fick vända tillbaka

1:52 min

37-åriga Ahmad skulle utvisas från Sverige till Jordanien, men efter att ha landat i Amman vägrade myndigheterna där att ta emot honom. Kriminalvårdens specialchartrade plan fick vända och flyga tillbaka Ahmad till Sverige igen.

Efter att ha suttit i förvar i Migrationsverkets lokaler i Märsta sedan i maj skulle 37-åriga Ahmad Alsmadi i tisdags utvisas till Jordanien. Men något gick fel och på plats vägrade polisen att ta emot honom. 

– Jag har inte hela bakgrunden till varför. Men vad jag förstår så är det att inrikesministeriet inte har informerat polisen, säger Claes Nöjd, ställföreträdande chef för kriminalvårdens nationella transportenhet. 

Det råder delade meningar om vad som hände under transporten till Jordaniens huvudstad Amman. Ahmad själv, som var försedd med handfängsel, menar att kriminalvårdpersonalen misshandlat honom och suttit på honom under större delen av den sex timmar långa flygresan. 

– Jag har varit i krig igår. Alla som känner mig var chockade när dom såg mig och undrade varför. 

Efter att planet landat i Stockholm igen fördes Ahmad tillbaka till Migrationsverkets förvar där personalen bedömde hans skador som så allvarliga att de skickade honom till Danderyds sjukhus. 

Men enligt Claes Nöjd gjorde Ahmad motstånd och hotade personalen som då var tvungna att använda tvångsmedel. 

– Det händer att personer fysiskt motsätter sig utvisningen och uppträder våldsamt och då krävs det av vår personal använder vissa tvångsmedel. 

Båda parter har nu polisanmält varandra. 

Ahmad har fått besked om att han kommer få stanna minst två månader till på förvaret i Märsta innan det kan bli aktuellt med nästa utvisningsförsök.