Ingen räntehöjning trots stark inflation

2:05 min

I dag kommer en viktig pusselbit inför Riksbankens nästa räntebesked. Men trots en inflation kring 2 procent dröjer räntehöjningar från Riksbanken.

Klockan 9:30 kommer ny statistik över inflationen. Bedömare väntar sig nu en inflation över inflationsmålet, men ändå ingen räntehöjning i närtid.

– Vi tror att KPIF-inflationen, den inflation som Riksbanken tittar mest på ska ligga på 2,2 procent. Det är den högsta noteringen sedan december 2010. KPI-inflationen väntas ligga på 2,0 procent, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.

Vad är det som driver upp inflationen, till nivåer som är i linje med Riksbankens inflationsmål?

– Under det senaste året är det priser på olika tjänster som har stigit, kronan har också varit svag under de sista ett till två åren, vilket också har en inverkan, säger Torbjörn Isaksson på Nordea.

Inflationen mätt som KPIF väntas alltså nå sin högsta nivå på nästan 7 år. Trots det väntas ingen stor förändring av penningpolitiken och ingen räntehöjning vid nästa möte i september.

De sex riksbankscheferna vill troligen se en längre tid med en inflation kring 2 procent. 

– Vi har sett länge nu att Riksbanken är väldigt angelägen att se till inflationen kommer upp och över målet. I kortsiktiga fall ingen reaktion över huvudet taget, säger Carl Hammer, chefsstrateg på SEB.

Riksbankscheferna har nämligen ett dilemma att hantera. Om de skulle signalera att räntehöjningar närmar sig kommer kronan troligen att stärkas och inflationen falla tillbaka.

Både Torbjörn Isaksson och Carl Hammer tror på kraftiga rörelser för kronan den dag som Riksbanken byter fot.

– Om Riksbanken skulle skicka signaler om att man är mer nöjd med läget och om marknaden skulle vädra åtstramigar och räntehöjningar, då kommer kronan gå betydligt starkare och det vill Riksbanken undvika, säger Torbjörn Isaksson.

– Skulle vi föra en penningpolitik i Sverige som är mer förenlig med hur pass starkt och bra Sverige går och släppte fokuset på växelkursen. Då kommer kronan handla på betydligt starkare nivåer och det är något vi ser framför oss 2018, säger Carl Hammer.

Nästa räntebesked från Riksbanken kommer den 7 september.