Närbild på ägg som ligger staplade.
Ägg från en av de nederländska hönsgårdar som stängs ner efter att giftet fipronil hittats i äggen. Foto: AFP/TT

Två gripna misstänkta för inblandning i äggskandalen

I Nederländerna har två personer gripits misstänkta för inblandning i äggskandalen, enligt åklagarmyndigheten.

Idag blev det känt att drygt 700 000 ägg med bekämpningsmedlet fipronil har importerats från Nederländerna till Storbritannien. Det meddelar den brittiska myndigheten för livsmedelssäkerhet.

I en tidigare uppskattning trodde myndigheten att antalet giftiga ägg som kommit in i Storbritannien var betydligt färre, 21 000 stycken.

Men landets motsvarighet till livsmedelsverket tonar ändå ner hälsorisken och noterar att äggen utgör 0,007 procent av den totala mängd ägg som konsumeras i Storbritannien varje år.

Nederländska och belgiska myndigheter gjorde under torsdagen tillslag mot flera platser kopplade till det företag som anklagas för att ha använt bekämpningsmedlet. Två personer har gripits av nederländska myndigheter under dagen.

Matbutiker i Tyskland, Nederländerna, Belgien och Schweiz har dragit tillbaka miljontals ägg från hyllorna i spåren av skandalen, och omkring 138 nederländska hönserier har tillfälligt stängts.

Kontaminerade ägg har även sålts i Sverige, men i begränsad omfattning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".