Det kenyanska valet får beröm av internationella observatörgrupper

1:13 min

Internationella observatörsgrupper har berömt sättet som presidentvalet i Kenya genomförts på, och har inte sett något som tyder på att valresultatet har manipulerats. Läget i landet har i stort varit lugnt under dagen. Men oppositionen vägrar fortfarande erkänna sig besegrad.

Observatörer från EU, Afrikanska unionen, det brittiska samväldet och andra grupper, har under dagen berömt den kenyanska valmyndigheten, och sagt att eventuella anklagelser om valfusk eller manipulering av resultatet är en sak för landets domstolar att hantera.

Utöver mindre sammanstötningar mellan protesterande och polis i slumområdet Kawangware i Nairobi, har dagen i stort varit lugn. Affärerna har åter öppnat och trafiken blir tätare.

Raila Odinga som förlorade valet med över 1,3 miljoner röster har i en intervju med nyhetsbyrån Reuters under torsdagen delvis tonat ner sina påståenden om valfusk. I går kom han med anklagelser om att datasystemen för röstsammanräkningen hade manipulerats och publicerade loggar som skulle bevisa det.

Det gav upphov till våldsamma manifestationer i Kisumu och i delar av Nairobi i går. Inget av det som framkommit hittills tyder på att det skulle ha skett några manipulationer.

Nu återstår det bara för den evige utmanaren Odinga, som gjort fyra försök att vinna presidentposten, att erkänna sig besegrad och uppmana sina anhängare att hålla sig lugna och acceptera att president Uhuru Kenyatta vunnit med en rekordmarginal.