Äggskandalen växer – två personer gripna

1:59 min

Skandalen med förgiftade ägg fortsätter att växa i Europa. Nu har ett åttonde land, Luxenburg, upptäckt ägg som innehåller insektsgiftet Fipronil. Och i Nederländerna har två personer gripits, misstänkta för inblandning skandalen.

Allt eftersom tiden går rullar det upp nya fakta och just nu verkar ingen veta var detta ska sluta. Många miljoner ägg har förstörts i åtta europeiska länder, däribland Sverige.

I Storbritannien trodde man fram till i dag att man hade ett begränsat problem att hantera. Nu visar det sig att landet i själva verket har importerat 700 000 ägg från Nederländerna som kan innehålla giftet och flera stora butikskedjor plockar nu bort inte bara ägg utan också smörgåsar och sallader från hyllorna.

I epicentrum av skandalen finns Belgien och grannlandet Nederländerna som är en av världens största exportörer av ägg. Tidigare i veckan har ländernas myndigheter och politiker varit i luven på varann över vem som egentligen visste vad och när.

Men i dag har ländernas polis samarbetat i gemensamma räder på en rad olika platser. Och i Nederländerna har två personer gripits som är ansvariga chefer på det företag som misstänks för att ha använt Fipronil vid besprutning av hönsfarmer.

Alla EU-länder har själva ansvar för att se till att förbjudna gifter inte används inom livsmedelsindustrin och på Kommissionens dagliga presskonferenser här i Bryssel har man inte velat blanda sig i ansvarsfrågan.

Däremot uppmanar Kommissionens talesperson, Daniel Rosario, i dag medlemsländerna att samarbeta och informera allmänheten om vad som pågår i stället för att försöka skylla skandalen på varann.

– Det är nu vi ska agera beslutsamt, koordinerat och transparent. Det är vad europeiska medborgare förväntar sig av oss, så det är vad vi ska göra.

Äggen innehåller varierande mängd av giftet och det är därför omöjligt att säga hur många ägg som det är säkert att äta, men hittills finns det inga rapporter om att människor har blivit sjuka till följd av skandalen.

På torsdagskvällen kom uppgifter om att ett ton flytande äggula som innehåller det giftiga insektsmedlet upptäckts i Rumänien, enligt nyhetsbyrån AFP. Det är första gången som smittade äggprodukter hittats i östra Europa, men den flytande äggulan har inte spridits för försäljning.