Sydkoreaner: Det är ingen som vill ha ett krig

2:01 min

I Sydkorea klandrar många Kina för att tillåta Nordkorea att göra som de vill. Men medan ordkriget mellan USA och Nordkorea ökar spänningarna på Koreahalvön håller Kina en låg profil, trots att ett eventuellt krig skulle ha påverkan på Peking.

– Utan Kinas stöd kan Nordkorea inte göra som de gör i dag. Det här är egentligen ett krig mellan USA och Kina, säger Hyu Sam Lee.

Han är 41 år och bor i Seoul och är en av många sydkoreaner som beskyller Peking för att tillåta Nordkorea att fortsätta med sina provokationer och spä på spänningarna. Han är dock inte oroad av det uppskruvade tonläget.

– Som korean ser jag ingen skillnad mellan dagens spänningar och de perioder då spänningarna varit höga tidigare. Det kommer inte att bli ett krig för Kina kommer inte att tillåta det, säger han.

Jang, 69 år, minns Koreakriget så mycket som en femåring kan minnas. Hennes föräldrar har berättat om kriget och det har satt sina spår.

– Jag var väldigt liten när jag fick uppleva krig. Och även i dag är jag rädd för att ett nytt krig kan bli verklighet, säger Jang.

Men hon är inte så oroad över Nordkorea. Istället är det president Trump hon oroar sig för. Att han ska låta känslorna ta över.

– Även om det Nordkorea gör är fel så är jag rädd att Trump ska göra något. Hans personlighet skiljer sig från Obamas, säger hon.

Den sydkoreanska regeringen har återigen uppmanat Pyongyang att inte spä på spänningarna och säger att man tillsammans med bland annat USA söker vägar för att lätta på spänningarna.

Det är få som ser det som troligt att ett krig skulle bryta ut.

Huyk Kim flydde från Nordkorea när han va 19 år. I dag, 16 år senare, är han i färd med att ta en doktorsexamen på Academy of Korean Studies i Seoul.

Han är, likt de flesta Koreakännare, övertygad om att det inte kommer att bli något krig. Det är ingen som vill ha krig, menar han, för det skulle innebära ett tredje världskrig.

– Innan man når dialog måste spänningarna nå klimax. Då skapas ett behov av dialog, säger Kim.