Migranter tvingades överbord – organisation varnar för ny smuggeltrend

2:47 min

Över 50 migranter drunknade och tiotals personer saknas efter två incidenter utanför det krigshärjade Jemens kust. Den internationella organisationen för migration, IOM oroas över att det kan bli vanligare när bevakningen av Libyens kust ökar.

De var bara runt 16 år gamla. Tonåringar från Somalia och Etiopien i Afrikas horn. På onsdagen tvingade en smugglare mer än 120 migranter ner i djupet när båten närmade sig Jemens kust.

Mindre än ett dygn senare hände samma sak – den här gången med 180 migranter. Tiotals drunknade.

– Vi är bekymrade att det är en ny trend att smugglare tvingar migranter överbord, säger Olivia Headon, informatör för nödsituationer vid FN:s migrationsorganisation IOM.

De överlevande berättade att smugglarna hade sett någon myndighetsbåt, kanske en militärbåt, och blivit rädda för att åka fast.

Smugglarna hotade migranterna med vapen. Det gällde att stanna och bli skjuten eller simma för sitt liv. Smugglarna återvände sedan till Somalia efter mera människor.

Det smala sundet mellan Afrikas horn och Jemen kallas ibland tårarnas port – orsaken är att så många mött sitt slut i de häftiga strömmarna i sundet.

Trots att Jemen är härjat av inbördeskrig har det blivit en populär rutt för människor från just Etiopien och Somalia. Bara i år har kring 55 000 människor från Afrikas horn tagit sig till Jemen. Över hälften är minderåriga och kring en tredjedel av dem uppskattas vara kvinnor.

Förra året tog sig över 110 000 människor genom Jemen i hopp om att nå gulfstaterna som gränsar till landet. Eftersom Jemen så gott som har kollapsat finns det inga myndighetskontroller vid gränserna.

Men själva kriget är också en risk för dem som försöker nå ett bättre liv genom Jemen. I mars anklagade Somalias regering den Saudiledda koalitionen som strider i Jemen för en attack mot en båt med migranter som dödade 42 somaliska flyktingar vid Jemens kust.

I takt med att bevakningen vid Libyens kust ökar finns det en risk att samma fenomen blir vanligare också där när smugglarna är rädda för att bli gripna.

Olivia Headon säger att det inte borde krävas att nästan hundra tonåringar, i praktiken barn försvinner eller drunknar för att någon ska reagera.

– Smugglarna är kriminella och borde behandlas som sådana. De har absolut ingen respekt för migranternas liv och det är chockerande och motbjudande, säger hon.

Det är anmärkningsvärt få smugglare som har gripits och ställts inför rätta, säger Headon. Det internationella samfundet har inte klarat av att samarbeta emot fenomenet, det verkar svårt att veta i vilken ända man ska börja.

Och så länge det finns en marknad så finns det smugglare. Om unga i Afrikas horn saknar möjligheter att klara sig i sitt hemland kommer de att söka sig bort - även om de skulle vara medvetna om riskerna.

Att just de smugglare som är ansvariga för de tiotals liven i det här fallet skulle gripas tror Headon att inte är realistiskt. Det skulle kräva att någon myndighet tog sig an fallet.

– De är bara några av hundratals om inte tusentals som tjänar pengar på döden, säger Olivia Headon informatör vid IOM.