Fredrik Svensson, Universitetskanslerämbetet
Fredrik Svensson, Universitetskanslerämbetet Foto: Pernilla Ahlsen

"Lärarbristen är här för att stanna"

Utredare: Åtgärderna är inte längre tillräckliga
1:24 min

Lärarbristen förvärrats rejält den närmsta tiden när många lärare går i pension. Det visar en kartläggning som tidningen Skolvärlden gjort. Universitetskanslersämbetet, UKÄ, drar slutsatsen att det inte längre går att utbilda så många lärare som behövs.

– Vi har konstaterat att lärarbristen är här för att stanna. Det finns åtgärder för att lösa lärarbristen, men vi tror inte att de är tillräckliga längre, säger Fredrik Svensson, utredare på Universitetskanslerämbetet, UKÄ.

Tidningen Skolvärlden har gjort en kartläggning som visar att bristen på utbildade lärare kommer att förvärras ytterligare de kommande åren på grund av pensionsavgångar. Kartläggningen visar att det till och med är vanligare med obehöriga lärare än behöriga i några av landets kommuner.

Enligt en undersökning som Universitetskanslersämbetet, UKÄ, har gjort skulle det krävas 21 000 nybörjare på lärarutbildningen varje år för att komma till rätta med lärarbristen – det är 8 000 fler än i dag.

Men det är inte en möjlig utväg, menar Fredrik Svensson, utredare på UKÄ.

– Det innebär att ungefär en fjärdedel av de som lämnar gymnasiet med behöriga betyg skulle behöva börja på lärarutbildningen och det är ingen rimlig utväg, säger Fredrik Svensson.

Relaterat

Mer om Utbildning & skola

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".