Tyskland: Tre syrier dömda för människosmuggling

1:23 min

Tre män från Syrien som i dag bor i Tyskland har dömts för inblandning i människosmuggling mellan Turkiet och Grekland i september 2015. Domen är en av de första i sitt slag.

En domstol i södra Tyskland dömde tre män för att på olika sätt ha deltagit i människosmugglingen.

Alla de dömda kommer ursprungligen frå Aleppo.

En 27-årig man dömdes till fyra års fängelse och böter för att ha organiserat smugglingen till Grekland i Turkiet. 

En 24-åring man dömdes till två års fängelse för att ha styrt smugglingsbåten och en 34-åring till villkorligt fängelse för att ha ansvarat för det ekonomiska kring smugglingen.

13 personer dog under den aktuella färden när båten som användes krockade med ett turkiskt fraktfartyg. De tre var därför åtalade för "människosmuggling med dödlig utgång".

Åklagaren hävdade också att de tre ingick i ett mycket större organiserat nätverk av smugglare, och hade krävt betydligt hårdare straff men lyckades inte övertyga domstolen om det.

Trots det är domarna bland de första i sitt slag i Tyskland.

27-åringen som fick fyra års fängelse erkände att han deltagit i förberedelserna men sa att hans roll i smugglingen var mycket  mindre än åklagaren påstod.

24-åringen som styrde båten vid smugglingstillfället sa att han blivit tvingad till det under vapenhot och 34-åringen nekade.

Polisen kom de tre på spåren efter att ha lyssnat av 34-åringens telefon i Berlin, där han bor sen många år. De andra två bor också i Tyskland, på flyktingboenden.