Nu ökar risken för bostadsbedrägeri

1:46 min

I augusti skjuter antalet bostadsbedrägerier i höjden. Ofta är det studenter som drabbas.

Förra sommaren skulle Oskar från Skåne flytta till Göteborg för att studera. Han hittade en andrahandslägenhet via en annonssajt och gick med på att betala drygt 23 000 kronor i förskottsbetalning, utan att ha sett lägenheten.

När Oskar kom till Göteborg för att hämta nyckeln dök lägenhetsuthyraren, som han fleragånger pratat med i telefon, aldrig upp.

– Vi hade bestämt tid när vi skulle ses för att men hon kom aldrig utan vi stod där och väntade. Då insåg man rätt snabbt att det hade gått fel på vägen, säger Oskar.

– Det blev som ett slag i magen att man inte får det man har lagt ut tid och pengar på under de senaste dagarna. Det är klart man blir rätt så besviken.

På polisens nationella bedrägericenter känner Jan Olsson igen mönstret. Det är svårt att säga exakt hur många anmälningar av den här typen som görs, men enligt Jan Olsson handlar det om fler än hundra per år som blir lurade. Och det är värst nu i augusti.

– Veckorna innan varje skolstart så ökar det, speciellt i universitet- och högskolestäder. När det är så tätt inpå skolstarten är ungdomarna som ska studera väldigt beroende av att snabbt hitta en lägenhet. Därför verkar det som att de är lite mer benägna att chansa, säger Jan Olsson.

Annonssajterna har förbättrat sitt säkerhetsarbete, med bland annat manuell granskning av annonser. Något som gör det svårare att sätta in falska annonser. Men många blir lurade ändå och därför uppmanar polisen alla att vara uppmärksamma och kritiska innan man genomför en lägenhetsaffär.

Enligt polisen ska man kontrollera annonsören och adressen till bostaden och inte betala för en lägenhet man inte har sett. För när brottet väl har skett är det väldigt svårt att få tillbaka pengarna, även om polisen hittar bedragaren.

– Den är skrämmande liten. De som utför bedrägerierna som vi spårar upp det är personer som kanske har andra problem, om det är narkotika eller vad det nu månde vara, så några pengar det kan man nog glömma, säger Jan Olsson på polisen nationella bedrägericenter.

Oskar heter egentligen något annat.

Så undviker du bostadsbedrägeri

  • Betala aldrig i förskott innan du sett lägenheten och skrivit på kontraktet.
  • Ring bostadsrättsföreningen eller hyresvärden och kontrollera om uthyraren bor på adressen som anges, och fråga om den har tillåtelse att hyra ut. 
  • Sök upp personen som bor på adressen och kontrollera att det är den personen man har kontakt med.
  • Undvik annonser där uthyraren bor i ett annat land och inte kan träffas, men ändå vill ha förskottsbetalning.

 

Källa: Polisen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.