Mallorca stramar åt uthyrning via Airbnb

1:50 min

Allt fler turistmål skärper olika regler för att komma åt korttidsuthyrning via sajter som Airbnb. Nu hakar även Mallorca, Ibiza och de andra baleariska öarna på.

– Folk har känt att det är en gråzon, vilket det egentligen inte har varit. Men nu har de verkligen understrukit att det är olagligt och att de kommer att bötfälla, säger Melanie Taylor som arbetar som mäklare på Mallorca.

Precis som Melanie Taylor säger, är korttidsuthyrning till turister redan hårt reglerat på Mallorca och de andra öarna i regionen. Vad man gör nu är att dra åt tumskruvarna ytterligare.

Den som hyr ut till turister utan den särskilda turistlicensen kan få böta upp emot 40 000 euro, motsvarande över 380 000 svenska kronor.

Det har också startats en hemsida där man kan ange grannar och andra som man misstänker hyr ut till turister utan tillstånd.

Vad det gäller uthyrningssajterna riskerar de miljonböter om de annonserar boenden som saknar licens för att hyra ut till turister.

Melanie Taylor tror dock inte att det här kommer påverka deras verksamhet nämnvärt.

– Nej, många av våra kunder köper för sig själva. Så länge det inte blir krig nästa vecka så kommer priserna fortsätta att stiga.

Förra året införde Berlin nya tuffare regler och de har sällskap av bland annat London, New York och Paris som har angripit korttidsuthyrning på olika sätt.

Det man dels oroar sig över är hur det påverkar bostadsmarknaden. Enligt nyhetsbyrån Reuters har Palma sett en hyresökning på 40 procent de senaste fem åren.

Städerna vill komma åt personer som nyttjar bostäder, ibland flera, för att i praktiken agera hotell. Dessutom har hotellbranschen lobbat mot den relativt nya konkurrensen.

På en parkbänk på Östermalm i Stockholm sitter Georgia och hennes vänner från Italienska Neapels. Som turist håller hon inte riktigt med varken myndigheterna på Mallorca eller hotellen.

– Det är en möjlighet att bo centralt utan att behöva betala för ett dyrt hotellrum, säger hon.