Macron vill ha tunga EU-poster

1:58 min

Frankrikes president har siktet inställt på finansiella topposter inom EU-maskineriet. Det kan få stor påverkan på EU och euroländerna då Macron förespråkar långtgående ekonomisk integration.

Många tunga ekonomiska poster inom EU-maskineriet ska ersättas de kommande åren. Och den franske presidenten Emmanuel Macron uppges vilja få in sina landsmän och partivänner på de posterna.

Närmast handlar det om ordförandeposten inom eurogruppen där ordföranden tillika Nederländernas finansminister, Jeroen Dijsselbloem, ska ersättas i januari.

Det är en inflytelserik post eftersom den personen leder mötena med euroländernas finansministrar.

Går inte det vägen sägs Frankrike vilja ta över ledarposten inom den arbetsgrupp som förbereder eurogruppens möten och sköter mycket av dess dagliga arbete. I dag leds den gruppen av en österrikare.

Guntram Wolff, chef för den ekonomiska tankesmedjan Bruegel i Bryssel, säger att Frankrike har ganska goda chanser att få någon av topposterna.

– Tittar du på topposterna i Bryssel ser du att Frankrikes inflytande minskade under François Hollandes tid som president. Frankrike är i dag underrepresenterat, säger Guntram Wolff.

Skulle Frankrike säkra någon av de ekonomiska topposterna i Bryssel kan det få stor påverkan på EU:s och framförallt euroländernas ekonomiska framtid. President Macron vill driva EU mot ett fördjupat ekonomiskt samarbete och man har pratat om så väl gemensam budget för euroländerna och en gemensam finansminister.

Tyskland som är EU:s ekonomiska muskelberg, liksom andra nord-europeiska länder är dock tveksamma till detta. De vill inte gärna vara solidariska och dela risker med vad de ser som finansiellt slarviga sydländer.

Guntram Wolff framhåller också att tillsättandet av poster är en del av det politiska spelet i Bryssel. Om en fransman blir ordförande i eurogruppen skulle effekten av det kunna dämpas genom att en tysk, för första gången, blir ordförande för den europeiska Centralbanken, ECB, när italienaren Mario Draghi lämnar den posten 2019.