Karta på tv-skärm
1 av 2
En kvinna passerar en tv-skärm i Seoul i Sydkorea, som visar ett lokalt tv-program som rapporterar om hur Nordkorea hotar att attackera Guam. Foto: Ahn Young-joon/AP/TT
Man som talar
2 av 2
Yoshihide Suga, Japans kabinettsekreterare Foto: Muneyoshi Someya/AP/TT

Japan redo att skjuta ner nordkoreansk robot

1:43 min

Efter förnyade hot från Nordkorea om att attackera den amerikanska ön Guam, säger sig Japan vara redo att skjuta ner en eventuell robot som riktats mot amerikanskt territorium.

– Våra självförsvarsstyrkor har vidtagit nödvändiga åtgärder men jag kommer inte att kommentera konkreta handlingar, sade Japans kabinettsekreterare, Yoshihide Suga, efter de senaste dagarnas ordkrig mellan USA och Nordkorea,som fortsatt att spä på spänningarna på Koreahalvön.

En del av de åtgärder som Japan har vidtagit handlar om landets robotförsvarssystem. Japans försvarsminister, Itsunori Onodera, har sagt att landet har förberett sig på att skjuta ner nordkoreanska robotar om Pyongyang väljer att attackera den amerikanska ön Guam , i Stilla havet.

Förra året antogs en ny lag i Japan som tillåter landets militär att försvara sina allierade om de attackeras.

Gårdagens utspel från Nordkorea där man i detalj beskrev hur man skulle attackera Guam, har fått både Sydkorea och Japan, att att intensifiera samtalen med sin allierade USA, för att lätta på spänningarna.

Oron har ökat i Japan efter Nordkoreas förnyade hot mot den amerikanska ön. En sådan attack skulle innebära att robotarna passerar japanskt luftrum innan de landar några mil från Guam.

Spänningarna på Koreahalvön har eskalerat under veckan efter att FN:s säkerhetsråd enhälligt antog en ny resolution om omfattande ekonomiska sanktioner mot Nordkorea under den gångna helgen. Dagarna efter det har bestått av hotfulla ordväxlingar och direkta hot om attackera mellan USA och Nordkorea.

I ett uttalande i dag uppmanade Kinas utrikesdepartement alla parter att göra mer för att lugna situationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista