ägg, fipronil
Foto: MARCEL KUSCH

Äggskandalen fortsätter växa – organisation vill se hårdare regler

Organisationen Sveriges konsumenter: De här skandalerna är förödande
2:03 min

Äggskandalen i Europa fortsätter att växa. I går stod det bland annat klart att det har sålts 20 ton ägg med rester av det skadliga bekämpningsmedlet fipronil i Danmark.

Organisationen Sveriges konsumenter vill se hårdare regler för att undvika flera skandaler.

– Jag tycker inte att man följer upp det tillräckligt, det här är ju ett bevis för det. När man börjar veckla ut det här ser man ju att det här finns i flera länder, som i Danmark till exempel, säger Örjan Brinkman, ordförande för organisationen Sveriges konsumenter och den europeiska konsumentorganisationen BEUC.

Det är ägg från Nederländerna med rester av bekämpningsmedlet fipronil som har exporterats till andra länder.

I Sverige har livsmedelsverket bara upptäckt att en grossist i Göteborg köpt in ägg som kan innehålla fipronil från de aktuella gårdarna. Enligt livsmedelsverket är de halter av fipronil som finns i de holländska äggen  inte skadliga för människan, och Petra Fogelberg, statsinspektör på Livsmedelsverket säger att man håller koll på hur äggskandalen utvecklas.

– Vi jobbar ju hela tiden med att följa spårningsarbetet i de andra länderna. Skulle något ha kommit till Sverige så måste vi ju direkt agera och spåra vidare från vårat håll.

 Det här är ett ämne man inte har vetat om att det har använts, hur stor kontroll har man egentligen på vad som finns i europeiska ägg?

– Man har ju en viss kontroll, men det finns otroligt mycket ämnen och man kan inte kontrollera alla ämnen som är otillåtna.  Man gör omvärldsbevakning och man försöker ta reda på vad som är viktigast att kontrollera, men visst – det kan finnas ämnen som vi inte har kontroll på.

Fipronil mäts inte i svenska ägg i dag. Livsmedelsverket har inlett diskussioner om att kanske ändra på det. Men än så länge är inget bestämt.

Örjan Brinkman tycker att det kan göras mer för att förbättra livsmedelskontrollen.

– Alla de här skandalerna är förödande och branschen har inte råd att självreglera det här, utan det måste vara lagstiftat. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".