Trasiga ägg imängder
Ägg som förstörs på en hönsfarm i Belgien. Foto: AFP/TT

EU: Giftäggen berör 17 länder

EU-kommissionen: Vi följer utvecklingen noga
2:04 min

En rad nya länder rapporteras i dag ha drabbats av den europeiska äggskandalen. Ägg som innehåller det giftiga insektsmedlet fipronil har nu spårats ända till Hongkong.

Skandalen blir alltmer besvärande för EU, särskilt som de drabbade länderna anklagar varandra för att ha agerat fel. Och EU-kommissionens talesperson, Mina Andreeva, försökte, med något pressad röst, lugna ner känslorna på en presskonferens i Bryssel i dag.

Hon sade att EU följer utvecklingen noga och att kommissionen ser det som sin uppgift att lugna medborgarna.

Budskapet fortsätter att vara att skandalen inte innebär något direkt hot mot folkhälsan. Men enligt Världshälsoorganisationen, WHO, kan det finnas risker för skador på lever, njurar och sköldkörtel om man får i sig stora mängder av giftet.

Nu kallar EU-kommissionen till ett möte med de drabbade EU-ländernas ansvariga ministrar och myndigheter. Den inbjudningslistan växer fortfarande.

I dag har Österrike, Irland, Italien, Polen, Slovakien och Slovenien fått läggas till på listan av drabbade länder. Hittills är det 15 EU-länder, plus Schweiz och Hong Kong som på något sätt har drabbats av skandalen.

Äggen har exporterats till alla de här länderna från Nederländerna, Belgien, Tyskland och Frankrike. Nederländerna, som är värst drabbade har tvingats stänga närmare 150 hönsfarmar efter larmet.

För EU kommer skandalen olägligt. Just när unionen inriktar sig på att visa upp enighet och samförstånd inför britterna i förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur unionen.

Äggskandalen har skapat osämja mellan hälsoministrarna i framför allt Nederländerna, Belgien och Tyskland som alla pekar på varann när det gäller ansvaret för den uppkomna situationen.

Samtidigt fortsätter polisutredningarna om vilket eller vilka företag som har gjort sig skyldiga till brott. Och både egendomar och banktillgångar har tagits i beslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".