Trump markerar att USA inte accepterar Nordkoreas beteende

3:06 min

Trump vill återigen markera att USA inte accepterar Nordkoreas beteende. Det är ett sätt att visa musklerna från amerikanskt håll, kommenterar Ekots utrikeschef Ginna Lindberg.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

USA:s president Donald Trump har höjt tonläget ännu ett snäpp mot Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och varnar för allvarliga konsekvenser om Nordkorea gör verklighet av sina planer att skicka missiler mot Guam. 

Trump markerar med osedvanligt drastiskt språkbruk för en amerikansk president. När Trump hotar med "eld och ursinne" är det en typ av retorik som amerikanska presidenter normalt inte använder, och det skapar både frågor och oro.

Om företrädarna Barack Obama eller George W Bush hade hotat med eld och ursinne, så hade man nog börjat leta efter närmaste skyddsrum. Men Trump har gång på gång visat att han inte uttrycker sig eller uppför sig på traditionellt presidentsätt.

Trump har även tidigare kommit med bombastiska hot eller löften om att bygga mur mot Mexico eller sätta Hillary Clinton i fängelse till exempel. Men det skapar förstås oro när han kommer med så drastiska uttalanden om ett så allvarligt ämne som ett potentiellt militärt anfall, eventuellt med kärnvapen.

Trump har sagt att något som inte tidigare skett kommer att hända om Nordkorea attackerar Guam. Men exakt vad han syftat på är oklart. Det är också oprecist var gränsen går för Trump, det vill säga vad som krävs för att USA ska agera.

Donald Trump har tidigare sagt att alla möjligheter är tänkbara för USA, även en ska förebyggande militärattack mot Nordkorea. Men hur hans militära och politiska strategi ser ut är inte klart. Han har flera gånger betonat att han vill ha ett mått av oförutsägbarhet i sin utrikespolitik. Motståndarsidan ska inte veta i förväg vilken strategi USA har.

Från Trumps egen administration i Vita huset är budskapen blandade. Både utrikesministern Rex Tillersson och försvarsministern James Mattis verkar tona ned Trumps hårdföra uttalanden. Trump får också kritik på hemmaplan, som väntat från demokraterna, men också från partikollegor inom republikanerna.

Många anser att USA borde satsa ytterligare på att sätta press på Nordkorea på diplomatisk och ekonomisk väg, genom sanktioner och genom samarbete med Kina till exempel, säger Ginna Lindberg. 

Bland väljarna märks en ökad oro kring frågan om Nordkorea. Över 60 procent säger i de senaste opinionsmätningarna att Nordkorea utgör ett mycket allvarligt hot för USA. Oron ökar, samtidigt som Trumps politiska strategi fortfarande är oklar.